View Single Post
Stary 17-12-2017, 03:37   #1
Art3z
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
Domyślnie Mondeo Mk IV 2011 2.0 pb - niemały przebieg

W związku z pierwszym postem na forum witam serdecznie Wszystkich.

Panowie zwracam się do Was z następującą kwestią;

Mam możliwość zakupu mondeo mk iv 2.0 benzyna - moc 145 km ( gazu auto nie widziało ) 2011 rok kombi - auto pochodzące z pewnego źródła ( firma ) jeżdżone w trasie na dłuższych dystansach. Auto bezwypadkowe, serwisowane, utrzymane w dobrym stanie. Jedynym mankamentem jest przebieg dochodzący pomału pod 300 000 km - z jednej strony dużo,z drugiej wyjeżdżone na trasie.

Biorąc pod uwagę stan auta oraz przebieg kieruje do Was pytanie czy warto takie auto brać pod uwagę? Chodzi głównie o żywotność silnika, skrzyni biegów itp. Autem miałem okazję jeździć, zawieszenie w porządku, silnik pracuje równo, wkręca się na wysokie obroty jak powinien, łańcucha rozrządu nie słychać. Szczegółową diagnostykę pozostawiam na później w razie ewentualnej decyzji.

Być może któryś z Forumowiczów wyjeździł swoim mondeo trochę kilometrów i może podzielić się uwagami odnośnie eksploatacji auta czy jednostki napędowej przy takim przebiegu ?

Sama konfiguracja auta ( benzyna ) ze względu mój tryb jazdy gdzie większość km robię po mieście ( stosunkowo niskie przebiegi w roku ) mi odpowiada. Zdążyłem już wyczytać na forum iż 2.0 mają wzmożony apetyt na olej - pytanie czy też ta przypadłość dotyczy poliftów ? Kolejne pytanie na co zwrócić szczególną uwagę przy tym modelu / silniku ?

Z góry dzięki za odp
Art3z jest offline   Odpowiedź z Cytatem