Odp: Buczy na niskich obrotach
Do wymiany półosi łożyska nie odkręcasz od piasty...
Trzeba zdjąć zacisk hamulca i jakoś go powiesić by nie przeszkadzał, następnie odkręcasz nakrętkę czopa półosi w piaście. Teraz aby półoś można było wyjąć, trzeba rozłączyć wahacz ze zwrotnicą (przegub zwrotnicy). Po rozłączeniu zwrotnicy odciągasz ją na zewnątrz od wahacza i półoś wyjdzie z piasty (albo i nie, czasem jest zapieczona), następnie wyjmujesz półoś ze skrzyni - i tu kolejny problem, zaczyna lecieć olej ze skrzyni (można ewentualnie wcześniej go spuścić).
Tutaj mam ważną uwagę:
z zamiennikami półosi do Mk6 jest ostatnio problem. Następny model Mk7 ma prawie identyczną półoś, tyle że czop wchodzący w piastę jest dłuższy i kilka mm (bo Mk7 ma szersze łożysko). Producenci zamienników chcą chyba robić jeden uniwersalny model, ale w efekcie przy montażu powstają problemy. Czop ma dłuższą część walcową i w starszym modelu Mk6 wystaje z łożyska. Bez specjalnej drugiej podkładki, grubej i z otworem większym od średnicy czopa nie można dokręcić półosi (czopa) do piasty. Dodatkowo czop bardziej wystaje w części nagwintowanej - przy felgach stalowych to nie przeszkadza, ale przy felgach alu u mnie czop... wypychał dekielki z felg. Musiałem tarczką skrócić czop o kilka mm.