View Single Post
Stary 18-12-2017, 18:16   #27
peteypee
ford::professional

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
Domyślnie Odp: Wymiana oleju w skrzyni biegów

Dokładnie jak pisze kolega wyżej - olej się zużywa. To tak jakbyś nie wymieniał jeden z drugim oleju w silniku przez powiedzmy 100tys km. Manual to pikus bo w razie W zawsze taniej cos się zrobi ale nie wymień w automacie...znajomy siedzi w skrzynkach i handel i naprawa i wymiana. Każdy jeden automat zajechany jaki miał przez 20lat w branży na warsztacie to 80% przez brak wymiany oleju oczywiście to się tylko przyczynia bo brak odpowiedniego smarowania a skrzynia dostaje po dupie itd...pomijajac skrzynie z przebiegami 500kkm bo to ma prawo paść. Ford nie przewiduje i inni pewnie tez (producent kiedyś przewidywal) bo ktoś zarobi czy to aso czy inny warsztat na awarii. Olej w skrzyni się wymienia i dla mnie kropka. Każdy robi jak uważa ja jeżdżę zima na letnich gumach ale po mieście a ktoś nie wymienia w skrzyni oleju bo po co, z tym ze ja wiem co mam na felgach, a co w skrzyni wiesz???. A po kupnie auta z przebiegiem 200kkm to już na pewno wymiana podstawowych plynow olejow filtrów łącznie ze skrzynia. Olej nie jest kosmicznie drogi robi się to raz na 5-7 lat przy przecietnych przebiegach.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem