Temat: [Focus 2008-2011] Jakie nowe opony na lato.
View Single Post
Stary 19-12-2017, 02:13   #143
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Jakie opony letnie 195/65 R15

Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nokiany letnie to bardzo lipne oponki, głośnie, wibrujące przy hamowaniu. Miałem dwa razy nie ze swego wyboru. Jeden nawet komplet zareklamowałem, wymienili na nowe i to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Omijać szerokim łukiem w przeciwieństwie do zimówek, bo te są prima sort.
Mi nie wibrują. Natomiast są głośne. Przy niewyciszonym aucie to mi nie przeszkadzało. Gdy auto wyciszyłem, nagle zaczęło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z mojego doświadczenia wynika, że bardzo dużo ludzi tak jeździ, a nawet szybciej. Zależy gdzie mieszkasz. W drodze do teściów z 200 km na tempomacie jadę 140 km/h przez około 160 km.
Choć sam nie zawsze przepisowo jeżdzę, uważam, że trzeba zachęcać ludzi do jeżdzenia przepisowo, czy przez fora internetowe, czy kampanie społeczne. Masz rację, że sporo jeżdzi ludzi szybciej niż 140 (na autoastadach dodajmy +20km/h max), ale nie jest to ani powód do dumy, ani do chwały. Na szczeście mimo ogromnej wypadkowości w Polsce ludzie zauważalnie zwonili na dorgach. A już wyróżniają się osoby, które poza autostradami, cy drogami ekspresowymi jadą grubo ponad limit. Jeszcze parę lat temu ginęli w tłumie.

Widać to też w Warszawie. Przezlata to miasto szaleńczo pędziło, dziś poza centrum prędkość spadła do ok 70km/h max. To duży sukces, bo z 5 lat temu to było 90km/h. A w centrum większość jeżdzi 50-60km/h.

A wracając do opon, to uważam że akurat na oponach i ich przyczepności się znam.
Miałem licencję rajdową, choć to było na początku XXI wieku i etykiet UE jeszcze nie było, to dobieranie właściwych opon do startów to była norma. Wspominam o tym bo opinia, że opona o najwyższym możliwym oporze toczenia jest najlepsza, to bzdura taka że brak mi jakiś słów by to wyrazić. Cały czas piszę o właściwościach na suchy asfalt. Przy mokrym masz nieco racji, ale też nie bierze się opon z maks. oporem.
Właściwości takie jak zużycie paliwa, czy hałas, to już rzeczy względne, dyskusyjne.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem