Temat: [Transit 1994-2000] Nie odpala cała masa błędów
View Single Post
Stary 19-12-2017, 23:07   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nie odpala cała masa błędów

Nie wiem, skąd wynalazłeś ten zawór? (link z e-baya)
Czytałeś ten wątek o Epicu który podałem wyżej? Tam w poście #5 są pokazane wszystkie części składowe pompy i na ostatnim czwartym rysunku widoczny jest zawór start-stop, gdzie część którą trzeba wymienić (twornik) ma numer 125. Po rysunku widać od razu, że zawór jest zupełnie inny niż ten z linka. To jest zdaje się zawór start-stop do mechanicznej pompy Boscha. Jeżeli miałby on pasować do tych wersji silnika podanych w tabeli, to jest to kompletna bzdura.

W wątku o Epicu wymienione są zmiany jakie wprowadzono w systemie Epic pomiędzy modelami Mk4 (1991-1994) i Mk5 (późniejsze) - więc ta pompa z Transit Center z 1991 roku nie nadaje się do twojego auta bez ingerenci w PCM (praktycznie wymiana PCM i grzebanie w elektronice - to nie jest nic innego, jak szukanie dużych kłopotów).
Potrzebujesz kupić twornik http://www.autodieselparts.com.pl/79....html?sLang=pl i wymienić go. Chłopaki na Forum, którzy nigdy przedtem tego nie robili, dawali sobie jakoś radę. Z grubsza opisując - trzeba odłączyć wtyk, zdemontować plastikową osłonę pompy, odkręcić wkręty mocujące zawór (w rzeczywistości są tam zblokowane dwa zawory - start-stop po stronie bliżej silnika i regulacyjny dawki paliwa od strony przeciwnej - jak widać to na rysunku), odsunąć go od pompy, wymienić twornik (dobrze byłoby wymienić też oringi - może mają w tym sklepie) wypłukując od razu strzykawka z paliwem gniazdo zaworu. I zmontować to do kupy. Można użyć lusterka, aby podejrzeć lokalizację śrub.
Moim zdaniem do tego potrzebny jest garaż - robienia tego na mrozie na ulicy raczej nie widzę.
Ja miałem Epica i robiłem go ponad 20 lat temu, więc - wybacz - już nie wszystko pamiętam, nie wiem np., czym odkręcić te wkręty mocujące zawór.

---------------------------------

To są wszystko domysły i pomysły jak ci pomóc - a przecież przyczyna kłopotów może leżeć gdzie indziej. Wymiana twornika za grosze we własnym zakresie ma w tej sytuacji sens, natomiast całej pompy z małym prawdopodobieństwem, że w ogóle potem maszyneria odpali - nie ma sensu.
Takie jest moje zdanie.

Jeżeli nie czujesz się na siłach samemu to zrobić, to możesz spróbować wcisnąć się do Auto-Waś z prośbą, aby zmienili ten twornik. Z tego co wiem, mają teraz olbrzymie obłożenie, a w dodatku od świąt do Nowego Roku mają przerwę. Spróbuj do nich zadzwonić i spytać, czy w ogóle podjęliby się tej roboty. Robią tylko Transity od ponad 30 lat, to świetny zakład, chyba jeden z najlepszych w kraju, ale już mogli zrezygnować z modeli Mk3, 4 i 5.
www.auto-was.pl

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-12-2017 o 10:00
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem