Temat: [Focus 2011-2014] Czemu tak ściąga kierownicę na boki
View Single Post
Stary 20-12-2017, 09:31   #40
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
Domyślnie Odp: Czemu tak ściąga kierownicę na boki

edmun, patrząc na skany z ustawień geometrii mam jeden wniosek.
Po pierwszych regulacjach kąt wyprzedzenia sworznia był równy - pomiar mamy od trzeciego skanu (z tolerancją do części minut) i auto wariowało cały czas (przy okazji na pierwszych skanach nie ma tego kąta pomierzonego !!!!!!!!!!!!!!!).
Natomiast obecnie piszesz, że się troche poprawiło, a spójrz co się dzieje z w/w kątem (ostatni pomiar druga pozycja od góry). Robi się rozjazd... pytanie dlaczego? Ten kąt jest stały, nie regulowany, wynika z konstrukcji zawieszenia. Pytanie co się stało z poduszkami wózka, z drążkiem kierowniczym, przekładnią czy zweryfikowali całe zawieszenie. Chociaż z tego co piszesz to jestem świadom, że sam tego nie jesteś pewien.
Tutaj wtrącę - w dziurę wjechałeś lewą stroną? (wynika to też z ruchu lewostronnego) ale widać, że to koło jest cofnięte.
Jedno jest pewne potrzebujesz człowieka, któremu będzie się chciało to wyprowadzić. Też miałem kiedyś ten problem ale się udało... pomiar rozpoczął od miary zwijanej i ustalenie przekątnych... wyszło, że wózek jest przestawiony o ok 0,5 cm.....