Temat: [S-MAX 2006-2015] Znikajacy olej i nieregularny zapłon
View Single Post
Stary 22-12-2017, 00:24   #1
krzychu.c
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: s-max
Silnik: 2.0 duratec
Rocznik: 2006
Domyślnie Znikajacy olej i nieregularny zapłon

Witam;
Mam kłopot ze swoim s-maxem z 2006r. Silnik 2.0 duratec he bierze olej jakieś półtora litra na 1000 km, w zbiorniczku wyrównawczym pojawił się na ściankach żółty osad, pod korkiem wlewu oleju też maź biało brązowa. Pozatym auto na 4 i 5 biegu zamulone. Na postoju jak mocno przekazuje silnik wskazówka od obrotów spada silnik zaczyna klekotać coś w okolicy rozrządu a po chwili obroty podskakuja jakby paliwo w ktoryms cylindrze nagle sie spaliło. Takie pierdniecie�� po tym klekotanie znika.
Żadne kontrolki sie nie palą.
Wszystko się pierniczyc zaczęło po wymianie termostatu. Może to zbieg okoliczności. Auto mam od 4 miesięcy, z Holandii przyjechało. Przebieg po obecnych przygodach sadze, że większy niż 170000��.
Mechanik stwierdził że zapłon nieregularny i przez to bonki. A na chlanie oleju proponuje zalać 10w40 choć niedawno(1500 km temu) sam w nim olej wymieniał na 5w30, a jak to nie pomoże to mówi, że silnik do wyje...nia. Twierdzi też że to nie uszczelka pod głowicą ani odma. Tak więc proszę o wszelkie wskazówki co to może być bo coś mi sie wydaje, że mój mechanik nie ma ochoty grzebać w tym silniku.
A i olej który w silniku zostaje robi sie coraz ciemniejszy.
Płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie przybywa ani nie ubywa.
Pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez krzychu.c ; 22-12-2017 o 01:24
krzychu.c jest offline   Odpowiedź z Cytatem