Temat: [Focus 2011-2014] Czemu tak ściąga kierownicę na boki
View Single Post
Stary 22-12-2017, 10:45   #52
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Czemu tak ściąga kierownicę na boki

Na razie za mało jeździłem żeby coś powiedzieć, ale wczoraj się zabrałem i poszło mniej więcej tak:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zamiana kół przód/tył.

Wraz z myciem felg od środka (na szybko, bez myjki wysokociśnieniowej) wyszło mi mniej więcej jedna godzina i 15 minut.
15 minut poszło na zrozumienie czemu podnośnik hydrauliczny nie działa (tak to jest jak się nie czyta instrukcji że trzeba zaślepkę otworzyć).

I co dziwne, auto zachowuje się odrobinę inaczej (znaczy spodziewałem się tego, ale nie że wyczuję od razu).
Otóż na nierównościach auto już tak nie ściąga jak zwariowane.
Dalej czuję luzy ale mam wrażenie jakby opony jednak nie jeździły przy pochyleniach jak na lodzie a po prostu odczuwam pochył jezdni.
Doszło jednak jakieś delikatne telepanie, więc nie wiem czy czasami któraś z felg nie ma bicia.

Ale - jak wspomniałem na samym początku,
nie mam na razie dokładnych wyników bo za mało przejechałem.

Kto wie czy sugestywnie nie odnoszę "innych wrażeń" gdzie może jest dokładnie tak samo.
Dzisiaj jeszcze chwilę pojeżdżę i zobaczę co i jak.

Coś czuję że jutro u mechaników poproszę o:
a) wrzucenie kół na maszynkę
b) ściągnięcie opon i sprawdzenie od wewnątrz

Może zawieszenie (wózek) jest całe tylko delikatnie rozregulowane a to opona/felga?
Gdybym był kompletnie zielony to uwierzyłbym w to od ręki, ale że jednak stałem się maniakiem samochodowym to odnoszę wrażenie że stawianie tezy, że to może być opona/felga jest jednak trochę przesadzona gdyż czułbym też problemy podczas szybszej jazdy na równej drodze (zgadza się?).

A problem u mnie głównie występuje przy spokojnej wolnej jeździe do 30-40 km/h.
(z drugiej strony przy większych prędkościach siła odśrodkowa i pęd na kołach może sprawiać że ewidentne wady są lepiej tłumione a jeśli wady występują to wysoka częstotliwość jest skutecznie zagłuszana i dlatego nie odczuwam tak mocno jak przy niższych prędkościach?)
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem