Temat: [Transit 2006-2014] Wyciek z chłodniczki oleju
View Single Post
Stary 23-12-2017, 21:04   #4
Cinekkk
ford::average

Imię: Marcin
Model: Transit
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wyciek z chłodniczki oleju

Cytat:
Napisał bobas_81 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...zerknij czy w zbiorniku wyrównawczym nie przedostaje się olej ,oczywiście po wymianie czeka Cię czyszczenie układu chłodzenia.
Dzięki za odpowiedź, jednak nie do końca rozumiem dlaczego mam czyścić układ chłodzenia i sprawdzać zbiornik wyrównawczy jeśli wymieniam chłodnicę oleju? (nie mylić z chłodnicą wodną)

Bump:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak w ogóle to trzeba obchodzić się z tym zespołem jak ze zgniłym jajkiem, ruszenie czujnika to prawie pewne rozwalenie obudowy. To są cienkościenne odlewy ze znalu, bardzo delikatne i kruche, umieszczone w fatalnym miejscu - narażone są na uderzenia, wystarczy czasem wjechać w zaspę zmrożonego śniegu i jest po ptakach...
no właśnie zastanawiam się nad kupnem całego nowego elementu (chłodnica oleju wraz z obudową filtra).
Lepiej szukać używanego czy nowego w zamienniku?
Musiałbym dokupić nową uszczelkę która styka się z blokiem silnika (na rysunku zaznaczona kolorem czerwonym).

Nie wiem czy nie cieknie mi na łaczeniu chłodnicy z obudową filtra oleju (przykładowe zdjęcie wrzuciłem). Na allegro sprzedawane są same chłodnice ale bez żadnych uszczelek i nie wiem czy w miejscu styku nie powinny iść jakieś uszczelki. Lipa będzie jak wymienię chłodnicę a się okaże, że gdzieś z tego łączenia dalej będzie ciekło...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 84baa21648448bd7cc4ee8150049.jpg (95.4 KB, 23 wyświetleń)
Cinekkk jest offline   Odpowiedź z Cytatem