Cytat:
|
...zerknij czy w zbiorniku wyrównawczym nie przedostaje się olej ,oczywiście po wymianie czeka Cię czyszczenie układu chłodzenia.
|
Dzięki za odpowiedź, jednak nie do końca rozumiem dlaczego mam czyścić układ chłodzenia i sprawdzać zbiornik wyrównawczy jeśli wymieniam chłodnicę oleju? (nie mylić z chłodnicą wodną)
Bump:
Cytat:
|
Tak w ogóle to trzeba obchodzić się z tym zespołem jak ze zgniłym jajkiem, ruszenie czujnika to prawie pewne rozwalenie obudowy. To są cienkościenne odlewy ze znalu, bardzo delikatne i kruche, umieszczone w fatalnym miejscu - narażone są na uderzenia, wystarczy czasem wjechać w zaspę zmrożonego śniegu i jest po ptakach...
|
no właśnie zastanawiam się nad kupnem całego nowego elementu (chłodnica oleju wraz z obudową filtra).
Lepiej szukać używanego czy nowego w zamienniku?
Musiałbym dokupić nową uszczelkę która styka się z blokiem silnika (na rysunku zaznaczona kolorem czerwonym).
Nie wiem czy nie cieknie mi na łaczeniu chłodnicy z obudową filtra oleju (przykładowe zdjęcie wrzuciłem). Na allegro sprzedawane są same chłodnice ale bez żadnych uszczelek i nie wiem czy w miejscu styku nie powinny iść jakieś uszczelki. Lipa będzie jak wymienię chłodnicę a się okaże, że gdzieś z tego łączenia dalej będzie ciekło...