Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 24-12-2017, 01:34   #763
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Mi odwalił kolejny numer. Trzeci raz ten sam. Usterka AdBlue, przebieg 8400 km ( dwie poprzednie przy 2902 i 2998 ).

Wyskoczyła usterka AdBlue i komunikat "silnik unieruchomiony za 800km". Problem w tym że auto było akurat w trasie, prawie 1200km od domu. No nic, jechaliśmy. Obydwa komunikaty wyskakiwały co kilka kilometrów, już głowa bolała od tych gongów. Po przejechaniu nie wiem, może 400km i zgaszeniu auta, usterka zniknęła, ale zapaliła się ponownie, odliczając znowu od 800km. Sytuacja powtórzyła się jeszcze raz. Ostatecznie i tak zabrakło nam może 250 km do domu.

Postój na parkingu, telefon do leasingu. Przekierowali do Ford Pomoc. Pan powiedział że dopóki auto jedzie to nic nie może zrobić i dzwonić jak będzie unieruchomione, a zresztą za granicą to i tak nie może specjalnie pomóc, najlepiej żebyśmy sobie sami poradzili w aso lub serwisie niezależnym, ale najlepiej jutro, bo było koło 22. Autem zastępczym i tak nie można byłoby wyjechać z kraju, a naszej wielkiej izotermy nie ma czym holować.

Postanowiliśmy jechać do końca i zobaczyć co się stanie. Mieliśmy 221 km do przejechania według komunikatu, a do dużej miejscowości 200. Nie wiedzieliśmy co się stanie, jak komunikat dobiegnie do końca, czy silnik zgaśnie, przejdzie w tryb awaryjny, nie wiadomo. W miejscowości były 4 salony/serwisy Forda, zjechaliśmy i chcieliśmy kręcić się w koło aż do końca komunikatu, żeby sprawdzić co się stanie i najwyżej zostawić go pod serwisem. Ale zostało nam 25 km i jeżdżenie po mieście zajęłoby godzinę, więc wyjechałem z powrotem na autostradę. Zjechaliśmy na następnym zjeździe i 3 km dojeździliśmy długą prostą ulicą w te i z powrotem.

Z przysłowiową duszą na ramieniu patrzyłem jak na komunikacie 1 km zmienia się na 0. Nie wydarzyło się nic. Wyświetlał się komunikat "Silnik unieruchomiony za 0 km" i nic więcej. Żadnego trybu awaryjnego, wyłączenia silnika, pełna moc. Wróciłem na autostradę i pojechaliśmy te 270 km do domu, uważając żeby nie zdusić silnika.

Dojechaliśmy, zajechałem tylko pod rampę i zgasiłem silnik. Przekręciłem ponownie kluczyk i już nie odpalił. Rozrusznik kręci i nic poza tym. Pojawił się komunikat, że dla odpalenia silnika konieczny serwis. Więc po świętach będzie lawet i serwis na tą samą usterkę po raz trzeci w aucie które ma dokładnie rok i 10 tysięcy km przebiegu.

Dla wszystkich zainteresowanych jeszcze raz, w razie takiego komunikatu można jechać do zgaszenia silnika.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC_2008[1].jpg (83.4 KB, 54 wyświetleń)
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem