View Single Post
Stary 28-12-2017, 09:56   #280
jaksen
ford::advanced

Imię: Jakub
Model: Ford Mondeo Mk4 Tit FL/ C-max I FL Trend
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM DW10C / 1.6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2010 / 2008
Domyślnie Odp: Jaki fotelik wybrać

Mój prawie 3 letni synek (100cm/16kg) od przejścia z łupinki maxicosi City ciągle jeździ w RWFie Axkid Minikid i będzie w nim jeździł jeszcze co najmniej 2 lata - no chyba, że wystrzeli w międzyczasie wzrostem i trzeba będzie przerzucić się na przodem do kierunku jazdy.
Co do widoczności przodem, a tyłem to myślę, że nie ma z tym co się spierać, bo przodem, szczególnie gdy fotelik jest po środku, dziecko widzi po prostu więcej, dokładniej i szybciej. Jw na co dzień mały jeździ w rwfie , ale gdy w zeszłym roku polecieliśmy do Hiszpanii, a na miejscu poruszaliśmy się wypożyczonym autem z jakimś tandetnym wyswiechtanym fotelikiem z marketu, który był oczywiście w wersji przodem do kierunku jazdy, to synek przez bite dwa tygodnie dzień w dzień miał nieziemska frajdę i wszystko komentował, bo wszystko wcześniej i przez dłuższy czas widział.

Tylko teraz pytanie retoryczne, co ważniejsze? To czy dziecko pooglada sobie więcej w trakcie jazdy, a rodzicowi będzie prościej je "obsłużyć", czy może bezpieczeństwo naszych pociech? Myślę, ze odpowiedz jest oczywista, a dla niezdecydowanych na rwfy i zwolenników przechodzenia dziecka zaraz po łupince (0-9, 0-13kg) do fotelików przodem do kierunku jazdy polecam filmiki crashtestow na yt z porównaniem fotelików montowanych przodem i tyłem do kierunku jazdy.

@latar s-maxie wejda z tylu 3 rwfy? Zależałoby mi na możliwości umocowania rwfa za jednym z przednich foteli, ale bez kolizji fotelika z fotelem przy jego maksymalnym oddaleniu w tył. Kolejna pociecha w drodze, wiec juz powoli rozglądam się za nowym nabytkiem, bo w c-maxie z tylu niestety miejsca nie ma, aż tak wieleGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jaksen jest offline   Odpowiedź z Cytatem