Temat: [Focus 2011-2014] Czemu tak ściąga kierownicę na boki
View Single Post
Stary 28-12-2017, 10:47   #62
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Czemu tak ściąga kierownicę na boki

Wydruki z soboty:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do "uwrażliwienia" to nie jest kwestia że przed spotkaniem z dziurą nie zwracałem uwagi. Dzisiaj jeździłem dalej, wczoraj wieczorem trochę też i jednak jest dalej coś nie tak. Na pewno do końca stycznia raczej tego nie zrobię, bo nie mam już więcej pieniędzy.

Co zauważyłem, to że jak wpadnę na dziury, to odnoszę wrażenie że cały przód tańczy w porównaniu z tyłem. Jakby przód samochodu chciał jechać całkowicie gdzie indziej niż tył. Przy niskich prędkościach na osiedlu też mam wrażenie, że skręcanie kół nie jest linearne i na początku jest ładny "luz" że wspomaganie działa, ale potem koła skręcają jakoś źle gdzie opór na kierownicy nie pokrywa się z tym jak skręcam.

I jak wspomniałem - to nie jest że teraz jestem uwrażliwiony, po prostu autem nie jedzie się tak jak się zawsze jeździło.
Focus jest Focusem. Kilometrów natrzaskałem, to auto jest dla mnie jak dodatkowa część mojego ciała.
To jakbyś wiedział jak żonglować butelkami podczas pokazu w barze i wygrywał medale w tej dziedzinie,
a następnie połamał ręce i miał wciąż gdzieś jakiś półgips założony i za krótką koszulę i jeszcze jesteś na kacu i coś czujesz że butelki którymi żonglujesz są umazane jakimś olejem roślinnym.
Tak teraz mam z autem.
Czuję że nie jest Focusem.
Jest czymś pokroju Vectrą z 1997 roku ze starymi niedopompowanymi oponami z rozwalonym zawieszeniem które prosi się o wymianę od 10-ciu lat.
Jak jeździsz Focusem i znasz to auto, to jest to auto które możesz prowadzić na zakrętach, po dziurach, pijąc kawę w jednej ręce i dodając gazu wiedząc że czujesz auto niczym jak jazda na idealnie dopasowanym rowerze z prędkością 40km/h zjeżdżając z góry.
Masz pełną kontrolą nad pojazdem, czujesz go i ufasz mu.

A teraz? Teraz to po prostu samochód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Coś czuję, że dopiero w Lutym albo w Marcu będę jechał albo na wymianę całego zawieszenia,
albo znajdę warsztat który się zajmuje pełną diagnostyką geometrii.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 28-12-2017 o 11:02
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem