View Single Post
Stary 29-12-2017, 13:08   #1668
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Opinie użytkowników na portalach oponiarskich to w 99% śmieci. Jak ktoś pół życia jeździł na Stomilu i kupił sobie potem np Fuldy to pisze jaki to ajwaj i superas. Ludzie niestety mają za małą próbkę żeby oceniać:/
Na podstawie tych opinii, testów branżowych i pięknej reklamy Michellina z Porsche (maksymalne wymagania, bezkompromisowy sport, ble ble ble) kupiłem Pilot Alpin na zimę. Wszystkie opinie tylko o tym jakie są wspaniałe. Oprócz jednej od gościa, który pisał, że założył je do Mustanga GT. Opisał dramatyczne wydłużenie drogi hamowania na suchym gdy Tzew jest powyżej 5C a powyżej 12C, że zakrawa o próbę zabójstwa. Wziąłem to za bełkot rozmarzonego nastolatka i kupiłem je. Na moje nieszczęście potwierdzam wszystko co gość napisał. Owszem na śniegu i zimnym mokrym asfalcie są bardzo dobre ale na suchym asfalcie przy trochę wyższej temperaturze jest dramat. I pożałowałem, że WinterContactów nie kupiłem a tylko dlatego, że miały index prędkości do 240km/h a te miśki jako jedyne były do 270. Ale to temat o letnich.

Fulda Sport Control uchodzi za przyzwoitą ale sam nigdy nie jeździłem. Sprawdź nośność! Jak jest 97+ to bierz i zakładaj. Fabrycznie szesnastki miały 95 ale moim zdaniem do wysokiego samochodu to zbyt niebezpieczne.

Panowie, czy ktoś napisze jak Nexen N'Fera SU1 sprawuje się w czasie dynamicznej jazdy? Mam na myśli ciosanie zakrętów na limicie i hamowania w ostatnim momencie. Jednym słowem podczas entuzjastycznych przejazdów po krętych górskich drogach lub po torze. Nie spodziewam się trakcji pokroju PilotSport czy choćby zLine bo to połowa lub raptem 1/3 kasy. Bardziej chodzi mi o "nie zaskakiwanie" kierownika nagłą zmianą humoru.

Ostatnio edytowane przez latar ; 29-12-2017 o 13:11
latar jest offline   Odpowiedź z Cytatem