Cytat:
|
Nie słyszę tego wyraźnie - ale jak już pisałem, na zimnym silniku PCM aplikuje zwiększoną dawkę wtrysku. Jeżeli wtryskiwacz jest uszkodzony, np. mocno leje, to silnik będzie stukał bardzo mocno.
Ale generalnie te silniki na zimno mocno grzechoczą, chodzi oto, aby nie było to zdecydowanie za duże. Trzeba też z dużym wyczuciem dawkować gaz, nie pakować pedału w podłogę na zimnym silniku, zwłaszcza pierwsze kilometry...
Wpierw można spróbować wgrać najnowszy soft dedykowany do tej wersji silnika, jeżeli to nie pomoże, trzeba wytargać wtryski i wysłać do sprawdzenia. Dziura nie robi się nagle, tylko wpierw powstaje pęknięcie (to może trwać kilka tysięcy km), potem powstaje szczelina, a jak już są przedmuchy, to idzie szybko - dziura się wypala na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów ostrej jazdy. Wyjeżdżasz w trasę jakby nigdy nic, ale już... nie wracasz.
|
Jestem Ci wdzięczny za pomoc. Dziękuję za sugestię.
Powiedz mi czy wgranie softu tylko w ASO czy wersztat specjalizujący się deslami też sobie poradzi?
A może samemu da się to zrobić? (Tutaj raczej mocno wątpię)
Auto jest świeżo zakupione w atrakcyjnej cenie ( 2012 rok, 216 przebiegu) - 17 tys zł więc spodziewam się, że może coś wyjść.
Auto na zimno traktowane delikatnie ale mimo wszystko pod obciążeniem stuka dość mocno.