View Single Post
Stary 04-01-2018, 00:41   #10
hans01
ford::average

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: olej 2T do ON oraz dodatek AMSOIL do ON

Tak, pisałem o subiektywnych odczuciach akustycznych bo innych nie mogę mieć. Co nie znaczy, że jakieś tam zmiany nie ma, ale nie to jest głównym powodem stosowania 2T.

Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy tych proporcjach obniża się o 3 punkty.
Skąd masz te dane?
Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podnieść liczbę cetanową za 5 zł na zbiornik to ma sens, bo trochę olejem 2T chronimy układ wtryskowy, albo nam się tak wydaje, a dwa proces spalania przebiega znacznie lepiej to czuć i słychać. Ja teraz cyrklowałem dodatek tak aby LC mniej więcej według proporcji producenta AMSOIL miał wartość zbliżoną do 54-55
Zgadzam się, że warto podnieść LC zwłaszcza, że teraz mamy ledwo powyżej minimalnej normy. Sam o tym myślę i szukam odpowiedniego środka. Ale jaką masz pewność, ze osiągnąłeś 54-55? Bazując na tym co napisane na butelce? Jaką ilość dodałeś tego środka, jakie było LC wyjściowe w paliwie? Twoje odczucia, że spalanie przebiega lepiej również jest subiektywne. Nie traktuj tego jako zarzutu. Po prostu wszyscy bazujemy na obietnicach producentów badź opiniach innych a siła sugestii ma wielka moc.
Mało jest obiektywnych danych i badań. Jeśli takie masz to chętnie się z nimi zapoznam.
hans01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem