View Single Post
Stary 08-01-2018, 22:31   #207
rfly
ford::beginner

Imię: ROBERT
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 140KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI szarpanie w trakcie stałej prędkości.

Jesli chodzi o to szarpanie to prawdopodobnie sprawcą takiego stanu rzeczy jest wadliwie pracujący regulator ciśnienia POMPY CR. Czytałem o trym na forum mondeo. Potrafi zacinać się i mimo to działać przez co ciężko go zdiagnozować - chyba że padnie całkiem.
Regulator można wymienić samemu po zdemontowaniu całkowicie obudowy filtra powietrza. Znajduje się on wkręcony od dołu pompy CR w kierunku "grodzi" (na godzinie 17) potrzebny klucz 36, francuzki albo mors. Cena czujnika nowego 200 - 300 zł. Używka ok 150 zł. Jak wymienię to dam znać jaki efekt. U mnie dodatkowo wyskakuje błąd P0089: - Wydajność regulatora ciśnienia paliwa - i to chyba właśnie ten regulator. Mam wątpliwości bo na szynie CR jest też czujnik ciśnienia paliwa ale on chyba nie pełni roli regulatora? A tak na marginesie od góry na pompie CR jest jeszcze jeden ?czujnik? ale nie ustaliłem jeszcze co to za jeden.

Bump: Gregi86 a jak mogę to sprawdzić? Da się to wizualnie sprawdzić i usprawnić? A może wiesz co co za czujnik może być - ten nie podłączony na bloku silnika?

Ostatnio edytowane przez rfly ; 08-01-2018 o 22:37
rfly jest offline   Odpowiedź z Cytatem