Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 09-01-2018, 21:03   #690
ChceMiecCMAXa
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 1.8L Duratec HE PFI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Ja też coś dorzucę od siebie w tym temacie w kwestii brania oleju, a raczej jak poprawnie zmierzyć ilość oleju. Otóż mojego C-Maxa nabyłem ze stanem na liczniku ok 202 576 km, silnik to oczywiście 1.8 Duratec HE QQDB. Wymianę oleju miał przy przebiegu 200 500 km ( tak jest na kartce ) olej to Kroon-Oil 5W-40. I mam problem z właściwym odczytem stanu oleju, bo czy to po nocy czy na ciepłym, po wyciągnięciu bagnetu, ilość jest na poziomie minimum, a po włożeniu i wyciągnięciu ( próbowałem różnych metod, kręcenia, ustawiania na godzinie 9 czy 3, za każdym razem jest tak samo ) praktycznie cała skala na bagnecie jest uciapana olejem! z tym że jego jakby grubsza ilość znajduje się do poziomu 50% na skali i tym wskaźnikiem się sugeruję, że stan oleju mam ok. Czy to tak ma być? Jutro udam się do mechanika, co o tym myśli. Teraz na zegarze mam 203 400 km.

Bump:
Cytat:
Napisał Tvvardy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wg Ford Workshop Manuals czy to silnik CSDA, CSDB, QQDA, QQDB czy QQDC, 2.0L AODA, AODB
norma Oil consuption to 0.5L/1000km
No widzisz a według książki tyle, tak naprawdę to chyba sami konstruktorzy tego silnika nie są pewni ile bierze na 1000 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ChceMiecCMAXa jest offline   Odpowiedź z Cytatem