View Single Post
Stary 13-01-2018, 13:31   #1
hunteroza
ford::average

Imię: Kamil
Model: Smax
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Travelpilot NX SD - piszczacy wyswietlacz 8kHz

Witam wszystkich.

Chciałbym poruszyć dziś temat piszczącego ekranu w nawigacjach w Fordach. Początkowo myślałem, że skala problemu jest niewielka, ale jestem przekonany, że większość po prostu nie zdaje sobie sprawy, że ten dźwięk jest obecny.

Problem występuje także u mnie na TravelPilot NX SD, tu akurat w Smax, ale nie jest to wada związana z modelem auta. Chciałbym prosić inne osoby, które mają tą nawigację, o sprawdzenie tego aplikacją na androida w opisany poniżej sposób - może ktoś ma taki problem, a o tym nie wie, ale na przykład czasami boli go głowa po dłuższej jeździe lub ma słabszy słuch?

Po zakupie mojego Smaxa i przeczytaniu posta @aprox99 gdzieś w długim temacie o nawigacjach o piszczeniu wyświetlacza radia zauważyłem, że u mnie też ten problem występuje. Problem początkowo niby niesłyszalny, ale jednak po sprawdzeniu okazuje się, że słyszy to większość osób, tylko trzeba zwrócić ich uwagę na to. Dla mnie wprowadza to duży dyskomfort, zastanawiam się także nad możliwością uszkodzenia słuchu przez taki stały pisk na jednej częstotliwości.

Więc do rzeczy:
Po otwarciu auta i drzwi kierowcy włącza się i podświetla wyświetlacz nawigacji (widoczna data godzina). Od tego momentu słyszę pisk wydobywający się z wyświetlacza navi. Pisk ten jest bardziej słyszalny przy samym ekranie, polecam przyłożyć do niego ucho, zobaczyć czy piszczy - jeśli tak, to o tym pisku właśnie mówię, jest on słyszalny w całym aucie, tylko poziom głośności jest niewielki (do sprawdzenia).

Sprawdziłem darmową aplikacją "Advances Spectrum Analyzer PRO" rozkład dźwięków na częstotliwościach słyszalnych w zamkniętym aucie po otwarciu i wejściu do niego - tak jak widać na poniższych obrazkach, głównym problemem jest peak w okolicy 7800-7900 Hz. Są jeszcze obecne jakieś tam "przebłyski" w tym analizatorze na częstotliwościach 13kHz-17kHz, ale w naszym pokoleniu głuchych watpię, aby to akurat przeszkadzało - sam sprawdziłem prostym generatorem i w okolicy 13kHz albo przestaję słyszeć, albo telefon przestaje wydawać takie dźwięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Trochę w temat wprowadził mnie @aprox99 , który jednak nie uzyskał tu żadnego zainteresowania w tym temacie. Podobno zdecydowana większość używanych wyświetlaczy na rynku wtórnym ma ten problem i konieczne jest kupno nowego wyświetlacza na jakimś aliexpress of chińczyków, a następnie samodzielna wymiana.
Pytałem także na PRV @holdenikus , z tego co kojarzę mają dobry serwis w Sochaczewie, ale nie uzyskałem żadnej odpowiedzi do dziś.

Czy ktoś przez ten temat przechodził i ma w tym jakieś doświadczenie?
Czy radio prosto się wyjmuje, ma ktoś jakąś instrukcję? A może ktoś rozbierał i wie, jak wyjąć wyświetlacz?
Wie ktoś jak sprawdzić bez wyjmowania radia, jaki jest jego symbol oraz jaki symbol wyświetlacza będzie potrzebny?
Może ktoś zamawiał taki wyświetlacz do tej lub podobnej sztuki? Jakie są to koszty, jakie ryzyko otrzymania tej samej wady?

Czy jest ktoś na forum, kto ma o tym jakieś pojęcie i podjąłby się pomocy mi lub rozwiązania dla mnie tego problemu w rozsądnej cenie?
Średnio uśmiecha mi się płacić za rozwiązanie tego problemu tyle co za drugie radio w serwisie, albo niewiele mniej.
Może ktoś ma do polecenia jakiegoś elektronika z pojęciem, żeby nic nie uszkodził i nie spalił, doradził i pomógł to wykonać?

Będę bardzo wdzięczny za każdą opinię i wszystkie informacje. Prośba o nie traktowanie tego tematu jako wymyślania i błahostki, każdy ma inny słuch, inne priorytety, ja naprawdę chciałbym, aby takiego dźwięku w aucie nie było.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

hunteroza jest offline   Odpowiedź z Cytatem