Witajcie. Mam webasto Thermo Top V dedykonwane do mk4/s-max, które sam zakładałem w 2015 roku. Używane, ale dobrej kondycji. Sam je dokładałem od zera.
Dotąd działało bez zarzutu, a właściwe ostatni raz to w poprzednim sensie 2016/2017. Dopiero kilka dni temu miałem powód i okoliczność załączenia go. I nic z tego.
Sytuacja jest taka (temperatura otoczenia 0C, silnik zimny):
- webasto współpracuje z pilotem (centralką) w tym sensie że - reaguje na pilota załącz wyłącz - tzn czerwona dioda jest jak zawsze
- webasto po uruchomieniu pilotem od razu załącza przekaźnik od wody i od dmuchawy
- poza tym nic się nie dzieje - nie słyszę samego webasta, ani cykania pompki ani niczego
PS: Robiąc instalację w fordzie dołożyłem diody LED które pokazują stan pracy elemntów. Tzn stan przekaźnika pompki wody, stan przekaźnika dmuchawy oraz stan dodatkowego przekaźnika dmuchawy (K3.1 wtedy kiedy samochód jest uruchomiony). Nie mam żadnej sygnalizacji pompki paliwa (ale tą słychać jak pracuje).
Chciałem się połączyć kompem do webasta przez program, ale guzik. Nie mogę. Używałem tego samego komputera co kiedyś. Ale wtedy miałem win 7, a teraz mam zakualizowany do 19. Zatem porogram został ten sam, ale system już inny. Do diagnostyki innych zeczy mam też XPka (tam używam ELmaConfiga, Forscana, Vagi itd). Ale na XP też się nie łączy. Może trzeba mieć konkretną wersję tego programu?
Natomiast zauważyłem, że kiedy program próbuje się łączyć, to diody sygnalizuje prace przekaźników wody i dmuchawy zaczynają oba migotać. I migotają tak długo jak program usiłuje się połączyć.
Jako urządzenie mam wybrane W-bus.
Znalazłem info że można zrobić reset urządzenia czyli: z pilota nacisnąć start, zaraz potem wyciągam duży 20A bezpiecznik na około 3 sekundy, wkładam bezpiecznik z powrotem. I kiszka, bez zmian.
Teraz wyciągnąłem je oba, może za 2 godziny jak będę z pracy wychodzić, to się stanie cud.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale wątpię. Co dalej radzicie panowie? Co jeszcze mogę zrobić sam? Znacie kogoś w okolicach Katowice / Częstochowy kto ogarnia webasta?
Na koniec, przyznaje się, że jakoś w ciągu ostatniego roku zupełnie zapomniałem żeby co jakiś czas uruchamiać webasto...
Trochę ból, bo za dwa wygonie mam wyjazd z w góry i bardzo by wtedy było potrzebne.