Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 15-01-2018, 22:12   #3291
KenyKeczuoki
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2,0 HDI
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Ale dla mnie właśnie układ kierowniczy w MK4 jest taki sobie, to że kręci się ciężko nie oznacza faktu, że jest sportowo czy precyzyjnie. Nawet ta kierownica jest taka trochę jak z ciężarówki... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale poniekąd to plus, bo jak ktoś już wcześniej pisał autem raczej jeździ się jak statkiem, duży rozstaw osi, duża masa itd. sprawiają, że to fajne stateczne auto klasy D.
Może nie jeździłem taką liczbą sportowych aut, może to też i lepiej, bo mając węższe spektrum pamiętam te auta dobrze, jednak moim zdaniem biorąc sporą poprawkę na opony to nadal nie uważam mondeo za auto, które sportowo się prowadzi ani nawet nie uważam, aby do tego aspirowało i za to sobie to auto chwalę.
Proponowałbym na tym zakończyć, bo w sumie co my więcej możemy napisać? Bezsprzeczne jest to, że nie mamy do czynienia z autem nawet aspirującym do miana szybkiego, a czy ktoś woli 16 na wysokim profilu czy niższe 18 to już bardziej osobista kwestia. Na pewno nie zgodzę się z faktem, że w przypadku 16' autem buja. Może nie mam tak dużego doświadczenia jak kolega powyżej, ale zauważyłem na przykładzie wielu aut, którymi sam jeździłem (a nie, że kiedyś ktoś mnie odwoził z wesela), że jedną ze skuteczniejszych metod na poprawę komfortu jest wrzucenie racjonalnie większego profilu. Koło samo z siebie pełni pewną całkiem sporą rolę w amortyzacji, nawet wystarczy zwiększyć średnicę koła bez zmiany wysokości samej opony, aby poprawić komfort przejazdu przez nierówności.
KenyKeczuoki jest offline   Odpowiedź z Cytatem