Temat: [Transit 1991-1994] 2.5 td ustawiłem rozrząd i porażka
View Single Post
Stary 15-01-2018, 22:57   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.5 td ustawiłem rozrząd i porażka

Postaraj się zrozumieć jak ustawia się rozrząd i pompę (czyli statyczny kąt wyprzedzenia wtrysku).
Otóż koło pompy ma otwory pod śruby mocujące owalne (tzw. "fasolkowe"), więc po poluzowaniu tych śrub, koło pompy można obrócić względem wałka pompy o pewien kąt. To właśnie pozwala na zmianę kąta wyprzedzenia wtrysku względem położenia wału korbowego.
Kołek pompy ustala położenie wałka pompy, a nie koła pompy. Czyli zakołkowana pompa ma zablokowany wałek, ale koło - jeżeli poluzujemy mocujące je śruby - będzie mogło obracać się o pewien kąt do przodu i wstecz.
Tak więc ustawienie rozrządu powinno wyglądać tak:
- blokujesz koło zamachowe silnika - w silniku turbo trzeba wyjąć z otworu czujnik położenia wału, w ten otwór wchodzi kołek ustalający,
- luzujesz śruby mocujące koło pompy,
- zdejmujesz pasek luzując także napinacz,
- kołkujesz wałek pompy,
- kołkujesz wałek rozrządu,
- zakładasz odpowiednio pasek (stary lub nowy - jak trzeba),
- napinasz napinacz i blokujesz go,
- dokręcasz śruby mocujące koło pompy.

Teraz wszystko jest ustawione jak fabryka kazała.

A czy przesuniesz o ząbek coś, czy nie - to twoje ryzyko będzie i nikt ci nie nie powie co osiągniesz. Ja odradzam takie eksperymenty. Czasami gdy w pompie wtryskowej uszkodzony jest układ dynamicznego przyspieszania kąta wtrysku, niektórzy lekko korygują ustawienie koła pasowego na wałku pompy (przyspieszają wtrysk). Ale to ma sens raczej przy pompie Boscha, przy elektronicznym EPIC-u to nie działa. No ale to jest partyzantka i druciarstwo - chyba lepiej zreperować pompę...

Niezależnie od tych dywagacji na temat rozrządu - przyczyn kopcenia (jak kopci nie napisałeś) i utraty mocy może być sto i jedna...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-01-2018 o 23:05
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem