Temat: [Mondeo 2014- ] Działanie Start-Stop ASS
View Single Post
Stary 16-01-2018, 11:02   #161
miroos
ford::average

Imię: Mirek
Model: Mondeo mk5 fl Vignale
Silnik: 2.0 ecoblue 190KM AWD
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Działanie Start-Stop ASS

Co do działania ASS w mondku - i różnicy manual/automat.

Obecnie mam automat z 1,5EB, ale zanim go dostałem miałem przez ponad miesiąc zastępczego mk5 2,0tdci z manualem.

O ile w przypadku manuala praktycznie nie wyłączałem ASS to w automacie mam już odruch automatycznego wyłączenia ASS zaraz po odpaleniu auta - pytanie dlaczego?
W manualu np przy dojeżdżaniu do skrzyżowania albo podjazdów w korku - typu 15-20m i stoimy na 3-4 sekundy po zatrzymaniu trzyma się zwykle wciśnięte sprzęgło bo wiadomo że za chwilę ruszamy więc auto nie zgaśnie. A nawet gdy zgaśnie to jest odpalane w momencie ponownego wciśnięcia sprzęgła - praktycznie nie odczuwamy tego że auto zgasło, dodatkowo gaśnie rzadko (sytuacje opisane wyżej gdy mamy wciśnięte sprzęgło).
Jak to działa w automacie - wyjeżdżam z domu - temperatury około 0 stopni, po przejechaniu ok 600-700 metrów mam skrzyżowanie gdzie muszę włączyć się do ruchu - i co się dzieje - podjeżdżam pod skrzyżowanie (praktycznie zawsze muszę się zatrzymać żeby upewnić się czy coś nie jedzie), zatrzymuję się dosłownie na 1-2 sekundy, widzę że nic nie jedzie, szybko puszczam hamulec i chcę ruszyć dynamicznie i widzę że auto dopiero się uruchamia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wkurza to bardzo, do tego podobnie w toczeniu się w korku i zatrzymywaniu, wiem że zatrzymam się na 2-3 sekundy - ale ASS i tak zgasi auto.

Podsumowując moje wrażenia z ASS - w manualu super, automat do d... . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
miroos jest offline   Odpowiedź z Cytatem