View Single Post
Stary 17-01-2018, 06:09   #26
bob8
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: 2.0 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Co może klekotać, stukać w silniku w zakresie 1500-2000rpm?

Cytat:
Napisał cipiur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
OK podłącze się do tematu...
silnik prawdziwy przebieg ('13) 94tys. 2.0TDCI 140->160KM

- Klekot nie występuje na zimnym jak również na rozgrzanym silniku w zakresie 1/2/3/4 bieg (automat + przełączenie na sekwencję)

- Pojawia się TYLKO na rozgrzanym silniku w zakresie 5/6 bieg i tylko w zakres 1800-2000 (niżej cisza wyżej również cisza) przy dodawaniu gazu. (przypomina mi to spalanie stukowe ze starych benzyniaków nawet to nie jest klekot starych diesli).

- Co ciekawsze czasami przy różnych tankowaniach (BP & Shell teraz będę testował na Statoil-wiem, że jest nowa nazwa) bardziej a czasami praktycznie nie słychać (niestety podobna sytuacja jest na super ulepszanym paliwie).

Komputer nic nie pokazuj, żadnych błędów w ASO dywagowanie i żadnych konkretów.

Na forum czytałem wątek o dolewce Millera, który poprawia kulturę pracy silnika itd. W tym przypadku nic nie pomaga...
Idąc tropem rozgrzanego rzadkiego oleju i klekoczących szklanek/popychaczy itd. wydaje mi się, że taki klekot powinien również występować na rozgrzanym silniku na niższych biegach.

Wszelkie konstruktywne sugestie, propozycje, porady (bez nie potrzebnego bicia piany) mile widziane.

pzdr!
Marek
Mialem to samo...mega mie draznilo. Po wymianie wtryskow jest cisza. Zanim jednak zdecysowalem sie na wymiane wtryskow sprawdzilem dzialenie przeplywomierza, egr, czujnikow ukladu podcisnienia oraz ustawienie rozrzadu. Dodatkowo obsluchalem wtryski stetoskopem i na 1 i 3 byly wyrazne stuki. Aleeee...zanim wymienilem wtrtyski to jeszcze sprobowalem LiquiMolly do czyszczenia wtryskow bezposrednio z puszki i....bylo o wiele lepiej ale lekkie stuki byly nadal. I dopiero wtedy poszly wtryski(uzywki).
bob8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem