View Single Post
Stary 17-01-2018, 13:01   #32
cipiur
ford::amateur

Model: mk4
Silnik: 1,8tdc
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Co może klekotać, stukać w silniku w zakresie 1500-2000rpm?

Dodam, że jeszcze kolejne info... nie zapala się, żadna spiralka itp silnik odpala zimny/ciepły bez żadnych zastrzeżeń, nie traci mocy itd.
Ciekawostką jest to, że dzisiaj rano jadąc do pracy włączyło mi się wypalanie DPFa (zwiększone obroty jałowe i charakterystyczny smród palonej blachy oraz wyczuwalne drganie silnika czy jakoś tak) i po wypaleniu jakby zmniejszył się klekot. Może też to że nie byłem w stanie rano napędzić samochodu w zaśnieżonej Wawie do większej prędkości/biegów... Będę wracał z pracy sprawdzę... oraz popatrzę na olej na bagnecie. Czytałem, gdzieś w necie że przy nie pełnym wypaleniu DPFa może dostawać się ropa do oleju silnikowego (dziwnie to brzmi).
Filtr paliwa przy silniku wymieniany przed każdą zimą, olej standardowo z wiosną trasa praktycznie co dziennie trasa ok 2x30km.
Kurde ale na klekoczące wtryskiwacze to 94tys chyba za wcześnie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ceny nowych powalają mnie...
Spróbuje na następnym zbiorniku zalać LiquieMoly. Chyba, że zmienię stacje i wyjeżdżę to co mam do rezerwy a później teoretycznie od innego dostawcy.
pzdr!
cipiur jest offline   Odpowiedź z Cytatem