View Single Post
Stary 17-01-2018, 20:59   #1
Bentacz
ford::beginner

Imię: Tycjan
Model: MKIV Mondeo Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Unhappy 2.0 TDCi ciężko odpala na zimnym. Pompa paliwa?

Witam! Mój ford ma taki problemik, że strasznie ciężko odpala jak postoi i ostygnie [na rozgrzanym wręcz przeciwnie, kręci lepiej jak benzynka].
Na początek wymieniliśmy filtr paliwa - był trochę czarny, no ale widzę, że nie pomogło [no może odrobinę ;p]
Jak patrzeliśmy na wężyki to zauważyliśmy, że auto nie może jakoś zaciągnąć paliwa. Nawet jak po wymianie filtra podciągnęliśmy paliwko do samego silnika, to przy odpalaniu nie chciało się ruszyć wyżej - znaczy próbowało i było widać, że coś się stara, ale nie dawało rady. Kolega mechanik stwierdził, że najprawdopodobniej padnięta będzie pompa w baku - i tu pytanie, czy moje auto z tym silnikiem w ogóle taką pompę ma? Czy jest tylko ta przy silniku? Druga sprawa od środka auta nie widziałem żadnego dojścia do takowej pompy - czy trzeba ściągnąć bak aby się do niej dostać? Auto po wymianie filtra odpaliliśmy na "plaka" Bo jak silnik zaklekocze to ma wtedy siłę zaciągnąć to paliwo.

A może macie jakieś inne sugestie? Dodam tylko, że Mondziak jest z 2007r. Kombi.
Bentacz jest offline   Odpowiedź z Cytatem