View Single Post
Stary 18-01-2018, 15:21   #5
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Motoryzacyjny biznes :)

Mechanika to ciężki kawałek chleba. To nie wygląda tak że ty dziś chcesz a jutro zarabiasz miliony. PRacowałem jako mechanik maszyn budowlanych 5 lat, od 5 lat dłubie sam na własną rękę. Znam sie na wszelkiej maści VW a teraz zaczynam poznawać Fordy, jak przyjedzie do mnie Volvo to jestem zielony. Mechanikę można porównać do lekarza, żeby się nauczyć trzeba mieć się od kogo uczyć.
Kolejna sprawa to kasa na start, podstawowe narzędzia to 1000zł, bez sprężarki daleko nie pojedziesz 3000zł, sprzęt pneumatyczny 1000zł, podnośnik typu żaba 500zł, jeśli chcesz podnośnik to od 5000 w góre. Zaraz dochodzi BHP czyli spadki podłogi, wyciąg spalin, oświetlenie, utylizacja. Żeby otworzyć oficjalny warsztat od zera trzeba mieć w kieszeni 30000zł a i tak nie bedziesz miał specjalistycznego sprzętu. Siedze w tym prawie 10 lat a i tak wiekszość zarobionej kasy pakuje w sprzęt.

Trzeba też napisać o czarnej stronie mechaniki. Przychodzi weekend, wychodzisz na piwo i wstydzisz się wziąć w rękę piwo bo twoje ręce są czarne i pościnane. Po kilku latach każdemu mechanikowi przypomina o sobie kręgosłup (mam jeden krąg pęknięty i przepuklinę). Cały tydzień siedzi się do 21 bo wszyscy chcą auto na już ale żeby zapłacić jak najmniej. No i chyba najgorsza sprawa to pazerni ludzie którzy dla 10zł są w stanie zrobić wszystko łącznie z podkablowaniem do skarbowego czy do ochrony środowiska.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem