Temat: [S-MAX 2006-2015] Gaśnie po uruchomieniu
View Single Post
Stary 21-01-2018, 12:34   #17
Wicik
ford::beginner

Imię: Mietek
Model: Bmw e61 535d
Silnik: 3.0Bi-turbo
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Gaśnie po uruchomieniu

Przerabiałem problem od dwóch tygodni, auto było kupione i chodziło elegancko (2.0tdci PSA rok 2008, czyli silnik PSA)
Standardowo po kupnie poszło na wymiane wszelakich olejów i filtrów-po tym zabiegu zaczęły się problemy
Kiepsko palił po nocy albo wcale-problem się nasilal, studiowałem forum, youtuby i zagraniczne fora
Już chciałem wyminiać pompe CR i wtryski i Bóg jeden jeszcze wie co...
Ale doszedłem do jednej ważnej konkluzi-w wężykach były bąble powietrza-a tego nie ma prawa być w szczelnym układzie paliwowym, który jak ford odpowietrza sie samoinstnie w czasie pracy

Prosta sprawa-kupiłem „gruche” do pompowania paliwa, do tego 2 metry węza przeźroczystego 8mm
Wąż idealnie pasuje w wejście do filtra paliwa(odpiąłem zasilanie za szybkozłączce) a do środka wsadziłem 8mm wężyk-pasuje idealnie
Drugą stronę wężyka wsadziłem w kanister z ropą i wykluczyłem zbiornik paliwa - szybko okazało się, że bąble zniknęły z układu-wniosek: filter paliwa, szybkozłączki są szczelne, tak samo jak zawór zwrotny na pompie CR przy silniku, należało szukać z drugiej strony

Film z mojej naprawy:
https://youtu.be/gQO_0-Ee7hQ

Czyli powoetrze dostaje się na drodze od baku do filtra paliwa
Wpakowałem wężyk na platikowy kruciec który wpina się do filtra paliwa-i zacząłem gruszką pompować paliwo z układu od baku do filtra paliwa-bąbelki szły aż miło

I zaczeliśmy ze szwagrem szukać skąd sie bierze tam powietrze
Wina prozaiczna -ford i jego oryginalne wężyki to dziadostwo
Wężyk przetrał się trąc od obudowe fitra
Mówimy o wężyku przy silniku plastikowym, który 10lat temu był elastyczny
I to przetarcie w momncie kiedy mechanik go odpiął od filtra plaiwa i podniósł do góry pękłoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ot cała rewolucja, co ciekawe paliwo z niego praktycznie nie ciekło
Stary wężyk zdjąłem i założyłem gumowy na opaskiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto pali od strzała-wydałem 80 zeta i dwa piwa na kilka wężyków
Bo 6mm węzyk idealnie pasuje na odpowietrznik przy filtrzeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A do podłączenia się od metalowej rurki do fitra potrzebujecie 12mm
Komp nie pokazywał mi błędów-auto odpaliło na Plaka(ale najpier zassałem paliwo do fitra przez odpowietrznik)

System CR odpowietrza się sam na bieżąco-dlatego że przelew z wtrysków idzie bezpośrednio do bakuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (czyli lepiej niż kumpla 1.5Dci-tam przelew wraca do fitra, czyli lipa)
Po 2minutach od odpalenia zero pęcherzyków powietrza
Dorzuce linka do Youtuba jak już wrzuce go na interneta-mam nadzieje, że ktoś będzie miał zaoszczędze nerwy i kasęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Wicik ; 21-01-2018 o 14:04 Powód: Zapodałem link do Youtuba
Wicik jest offline   Odpowiedź z Cytatem