Odp: Webasto - samodzielny montaż
Witam,
Webasto działa znowu.
Ale, trochę z innej beczki. Uważam, że jedna rzecz jest niedorobiona lub a druga nie wzięta pod uwagę.
Mianowicie w instalację oryginalną Forda jest wpinany dodatkowy przekaźnik K3.1, który ma (jakoś) pracować z klapą rozprowadzania powietrza (szyba/twarz/nogi). Tak do końca to nie wiem co ten przekaźnik robi. I po co on tam jest.
Patrząc na schemat instalacyjny webasta, to w momencie pracy webasta (po osiągnięciu temp około 50C wody wychodzącej z webasta i pojawieniu się +12 V na X1), to mogą być dwa przypadki:
1. kiedy samochód jest wyłączony, to ten przekaźnik robi przerwę w oryginalnym obwodzie samochodu pomiędzy sterowaniem z klimatronika a tą klapą. Po co kiedy jest on wyłączony? Klapa jest w takim położeniu jakim była po wyłączeniu pojazdu. Czyli albo szyba albo twarz albo nogi. Pin 87a jest połączony z niczym.
2. kiedy samochód jest włączony i przekaźnik oryginalny samochodu GRs samochodu jest zamknięty (czyli wentylator jakoś tam się kręci), to K3.1 zamyka oryginalny obwód samochodu. I klapą i pozycją steruje klimatronik.
Taki układ z tym K3.1 dla mnie nie ma sensu. Dla mnie logiczne byłoby aby webasto podczas pracy przy wyłączonym silniku, ustawiało klapę w kierunku na twarz (albo na szybę ewentualnie). Oczywiście po uruchomieniu pojazdu, kontrola wraca na klimatronik.
1. Czy moje rozumowanie pracy K3.1 jest poprawne?
2. Czy zamiast wyrzucać tą cześć gdzie uczestniczy K3.1 (taki mam zamiar), można coś przerobić, tzn podać "coś" na nóżkę 87a, aby klapa ustawiła się na szybę albo na twarz ? Te silniczki to silniczki krokowe i niestety nie wiem jak nimi sterować. Bo raczej podanie +12 chyba nie wchodzi w grę ;-)
3. Jeśli dało by się jakoś rozwiązać pkt dwa, to chybiałbym taką samą chyba metodę zastosować do sterowania obiegiem powietrza z zewnątrz, tzn żeby podczas pracy webasta klapa zamknęła się na zimne powietrze z zewnątrz ( i też by nie było czuć smrodku spalin z zewnątrz). Czy takie zamknięcie powietrza z zewnątrz to dobry pomysł? Inżynierowie z webasta jakoś go nie uwzględnili w swoim schemacie...
W złączniku pliki gdzie jest :instrukcja montażowa elektryki samochodu podczas montażu webasta oraz drugi plik gdzie jest oryginał elektryki forda sterowania klapami.
|