View Single Post
Stary 23-01-2018, 10:58   #27
Pitol321
FCP member

Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Napęd AWD 4X4 - zgrzyt tykotanie jakby koło skakało

@Silverr

Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
proponuję wejść pod auto, przy haldexie jest mała wtyczka, po odpięciu wywali usterkę/przegrzanie napędu 4x4, pozostanie wtedy rozłączony
jeśli nadal będzie tyrkotać przy ostrym zawracaniu, masz uszkodzone/posklejane tarczki w haldexie
Cytat:
Napisał hemes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpiąłem wtyczkę, jazda na przednim napędzie autko chodzi cicho i płynnie błąd wyskoczył jak Heko pisał. Po ponownym zapięciu kostki to samo co przed terkotanie czyli wychodzi na to że uszkodzony Haldex. Obecnie jeżdżę tylko na przodzie.
Cytat:
Napisał PiotrMk5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oddałem tylny most do regeneracji ale sam most okazało się że jest ok a haldex jest nierozbieralny. Wyjąłem wtyczkę z haldexa i wszystko jest ok (oprócz kontrolek abs, esp itd które cały czas się świecą) ale jeździ super. Fachowcy radzili kupno nowego xaldexa za 365$
Cytat:
Napisał hemes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poszedłem po łatwiźnie. kupiłem most od Ford Kuga za 390 zł i wszystko działa. Przy tak niskiej cenie mostu nie było sensu bawić się w naprawy.

Rozwiązanie tymczasowe: Odpięcie wtyczki przy haldexie - wywala błędy, ale auto jeździ poprawnie tylko na przednim napędzie.
Naprawa: wymiana haldexu ok 365$ lub kupno całego mostu ze sprawnym haldexem, może być np. od Kugi ok 390zł.