Cytat:
Witam wszystkich klubowiczów, to jes mój pierwszy post na tym forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zamierzam kupić Forda S-Max z silnikiem ecoboost i mam do was kilka pytań. Przeczytałem ten temat od początku i uważam ze kilka spraw nie zostało do końca wyjaśnionych, dlatego odświeżam temat.
1. Awaryjność - czy zrobił już ktoś powyżej 150tys km w normalnej jeździe (nie służbowo) wynikły jakieś problemy z turbo, wtryski, sprzęgło, skrzynia.
2. Skrzynia biegów - lepiej manual czy automat? (Awaryjność)
Dziekuje z góry wszystkim za pomoc.
|
Rozumiem, że pytasz o 1.6EB - to odnosząc się do drugiego pytania - one nie występowały z tym silnikiem z automatem. Jest tylko 6b manual.
Odnośnie trwałości. Mój był bezawaryjny do 135tyś (szczelny, ułożony, cichutki, miód malina...) a potem na autostradzie zabił go brak płynu chłodniczego z powodu pęknięcia ze starości małego gumowego wężyka przelewowego i brak jakiejkolwiek sygnalizacji na desce - ten typ tak ma. Trwałość silnika OK... Silnik bardzo popularny w Focusach i Mondeo, stosowany też w Volvo V40, S60 i S80.