Odp: CB Radio - Fordklubowicze w akcji?
Bardzo zależy gdzie jeździsz, jakie trasy robisz i czego oczekujesz. Poruszam się po kraju głównie na trasie a4 od wroc w kierunku granicy de oraz na trasie z wroc przez wawe po niemal Terespol. A4 ma swoją renomę najniebezpieczniejszej w kraju nie bez powodu. A i eska do Łodzi czy krajokwa za wawa do bezpiecznych nie należą. W aucie jakie posiadam od niedawna nie mam jeszcze CB i pierwsze pokonywane kilometry bardzo mi jego brak uwypuklają. Byc może to kwestia przyzwyczajenia albo po prostu chronicznej awersji do stania w zatorach. Niemniej w moim przypadku CB od dawna nie pełni funkcji miskoostrzegacza. To niemal wyłącznie genialny ostrzegacz o wszelkich utrudnieniach. Yanosik daje Ci znać chwile przed utrudnieniem - 1 max 2 km przed. To często stanowczo za mało aby sensownie szukać objazdu (zjazdy z autostrad i esek są czasem daleko poza jego zasięgiem), mapa z utrudnieniami zareaguje jak już będziesz stał. A na radyjku z daleka usłyszysz (na mojej antenie to 15-20km zasięgu) co się dzieje i ze musisz/powinieneś szukać alternatywy. To radio ostrzeże Cię przed pijanym pieszym czy nieoświetlonym rowerzystom błąkającym się po nocy. To radio Ci powie, ze x km przed Tobą piaskarka nie wyjechała na drogę i jest diabelnie ślisko.
Za granica czasem fajnie z „truckerami” pogadać.
A na wulgaryzmy, reklamy i cały syf jest gałka do wyciszania [emoji6]
Klepane na kolanie...
|