Temat: [Fiesta 2001-2008] kiedy wymienić rozrząd 1.3 8V
View Single Post
Stary 29-01-2018, 18:22   #14
Rafał 1972
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: kiedy wymienić rozrząd 1.3 8V

Witam.
Od dwóch tygodni posiadam Fiestę MK6 2006 rok silnik 1299cm 51kW-69PS przebieg 154000 km. Silnik kiedy jest zimny bardzo ładnie pracuje. Kiedy złapie temperaturę zaczyna delikatnie "klekotać" w przedziale obrotów od 800 do około 1300, potem klekot zanika. Dźwięk ten jest najbardziej słychać we wnętrzu auta. Jeden mechanik uważa, że to któryś popychacz zaworowy daje o sobie znać. Drugi stawia na łańcuch rozrządu. Trudno zza klawiatury wróżyć ale mimo to zapytam, czy ktoś z posiadaczy takiego modelu borykał się z takim objawem (doszedł do usterki, wyeliminował ją, itd). Drugie pytanie dotyczy wymiany łańcucha rozrządu a mianowicie czy ktoś posiada instrukcję wymiany lub potrafi podać kolejne czynności przy jego wymianie. Na co dzień użytkuję Mercedesa W124 300D i szklanki hałasowały mi tylko na zimnym silniku, na ciepłym pracowały cicho. Sam łańcuch był rozciągnięty o 5 stopni i nie hałasował ale na zimnym silniku czuć było, że trochę nim trzęsie. Po wymianie szklanek i łańcucha chodzi prawie jak nowy. Doświadczenie z Mercedesem każe mi powątpiewać w usterkę popychaczy i skłania mnie do zastanowienia się nad wymianą łańcucha. Będę wdzięczny za wszelkie rzeczowe podpowiedzi.
Rafał 1972 jest offline   Odpowiedź z Cytatem