View Single Post
Stary 30-01-2018, 11:59   #48
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Posiadać czy użytkować?

Przeleciałem temat trochę dogłębniej. W przypadku jednoosobowej DG najkorzystniej finansowo wychodzi leasing z prywatnym wykupem 1% i potem odsprzedaż samochodu prywatnie. Oczywiście manewr taki w naszym kraju można wykonać dla niezbyt drogich samochodów. Bo np. ciężko mi wyobrazić sobie klienta indywidualnego na 3 letni samochód bez faktury za powiedzmy 100k PLN. Ale ja szukam małego hatchbacka raczej i nastawiłem się na Fiestę.

W tym miejscu muszę powiedzieć jedno: Ciężko jest kupić nowego Forda :/

Jeszcze latem jak się zastanawiałem nad segmentem D w dieslu to wybór zawęził się do Mondeo Vignale BiTDCi 210KM i Arteona BiTDI 240KM 4motion. Arteon był szybszy, większy w drugim rzędzie, lepiej jeździł, miał znacznie więcej asystentów kierowcy. Ale miał problem wizerunkowy.
Różnica w cenie ofertowej obu modeli to było 54.500 PLN (MDO 157k, Arteon 211k5). Uwzględniałem 4 letnią eksploatację i na koniec obliczeń wyszło mi 201PLN różnicy miesięcznie (bez paliwa). Że jak!?

Teraz chciałem kupić Fiestę. Rozważałem 1.0EB 100KM manual (+program) ST-Line z mnóstwem dodatków. Cena z oferty to 72.324PLN.
Potem patrzę, że będzie Polo GTI, 2.0TSI 200KM z DSG. Cena z oferty 108.710PLN. Zgadnijcie teraz jaka wyszła mi miesięczna różnica po 4 latach? ...105PLN.

VW Bank z leasingiem 101% (a dokładnie 100,89%) rozwala wszystko i coś czuję, że chyba zmierzę się z tym problemem wizerunkowym i zamówię Polo GTI.