Temat: [Focus 2014-2018] 1.6 Ti-VCT, 105KM - czy warto Prins LPG
View Single Post
Stary 03-02-2018, 20:28   #8
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Focus MK3 2017, 1.6 Ti-VCT, 105KM - czy warto Prins LPG

Miałem różnego kalibru focusy a aktualnie mam mk3 kombi 1.6 105hp czyli taki jaki cię interesuje. Używam auta tak samo jak ty czyli koło domu odcinki do 5km. Realne spalanie przy takiej jeździe to 9L benzyny, 90Cna liczniku zimą łapie po ok 4km latem po 2-3km tyle że licznikowe 90C to nie jest realne 90C. Instalacja gazowa czysto teoretycznie kosztująca 3300zł zwraca sie po ok 12000km ale czysto teoretycznie. Według moich obliczeń i średnim rocznym przebiegu max 8000km instalacja zwróciła by sie po 2,5 roku a dawno nie miałem samochodu dłużej niż 2 lata. Do kosztów trzeba doliczyć, droższy przegląd, przeglądy gazu i filtry, jeżdząc na krótkich odcinkach trzeba liczyć sie też ze spalaniem benzyny.
Wnioski nasuwają się same, wiedz też że focus mk3 ma koło dojazdowe i mieści się butla ok 33L więc gazu wejdzie ok 26L, aby zamontować wiekszą trzeba podnieść podłogę bagażnika ok ok 7cm. Kolejnym minusem to wiecznie paląca sie kontrolka silnika w samochodach posiadających gaz, zaraz objedzie mnie 10 osób że nieprawda. Znam trzy sztuki focusów 1.6 na LPG i we wszystkich pali sie check silnika, jak nie od lambdy to od katalizatora, były kombinacje na wszelakie sposoby a kontrolka i tak wraca. Szwagier ma mk2 z nową instalacją był na gwarancji u gazownika, wymieniona jest lambda i dalej świeci check, jemu nie przeszkadza i jest zadowolony, ja musiał bym wymienić silnik bo nie pojechał bym takim autem dalej niż 10km.
Mocno zastanawiałem sie nad gazem i to są moje osobiste przemyślenia.

Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 03-02-2018 o 22:49
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem