Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 06-02-2018, 22:33   #817
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Cytat:
Napisał lukas_ko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uwierz mi lub nie ale nikt nie ma o tym pojęcia
Bo przepisy są tak skomplikowane, że trzeba prawie doktorat zrobić, aby to wszystko ogarnąć.
Ja też w życiu nie przypuszczałem, że są tak skomplikowane, ale jako koniarz holowałem często przyczepę do przewożenia koni. I traf chciał, że poproszono mnie, abym napisał cykl trzech artykułów do "Konia Polskiego" o przewożeniu koni przyczepką, w tym jeden o stronie formalnej - co wolno, a co nie wolno w świetle przepisów.
No i jak zacząłem się zagłębiać w temat, to byłem coraz głupszy, nic nie mogłem sensownie napisać. Więc w końcu wystąpiłem z moimi problemami i pytaniami do komórki prawnej Biura Prewencji Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji. Oni też się zacukali i zamotali w niejasnych odpowiedziach, ale w końcu wszystko zostało wyjaśnione, dostałem pisemne wyjaśnienia. Artykuł napisałem...
Od tego czasu już śledziłem na bieżąco zmiany w przepisach i wydaje mi się, że prawie kumam o co chodzi...

---------------------------------

Ich (tzn. prawników policyjnych) główny problem polegał, czy prawnie można uznać fakt, że kierowca z kat. B może holować zestaw z przyczepą lekką o łącznym DMC 4.250 kg.
W myśl ówczesnych polskich przepisów nie mógł, ale wg przepisów Konwencji Wiedeńskiej, którą Polska podpisała - mógł. Więc byli rozdarci...
Teraz już polskie przepisy pozwalają na jazdę takim zestawem.
Cytat:
Napisał lukas_ko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
iałem już taką sytuację wielokrotnie podczas różnych kontroli i jeszcze nigdy nikt mi się do tego nie doczepił.
Może miałem szczęście....
To nie szczęście - po prostu nikt na drodze z kontrolujących tego wszystkiego nie ogarnia.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-02-2018 o 22:36
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem