Cytat:
|
Ta sytuacja dowodzi, że jednak starszych ludzi winno się kierować na badania raz na rok
|
Można gdybać czy to tylko kwestia wzroku.
Cytat:
|
Ja uważam, że autostrada powinna być oświetlona na całej długości.
|
W Anglii są niektóre fragmenty oświetlone. Zazwyczaj z tabliczką że od godziny 3:00 do 5:00 oświetlenia nie ma. Nie uważam to za dobre rozwiązanie.
(Pomijając fakt, że Anglicy mają oświetlone znaki w mieście )
Podczas dłuższej jazdy często jestem bardziej zmęczony na oświetlonej niż na "czarnej jak smoła drodze". Dodatkowo zauważyłem, że chyba gorzej widzę w nocy auta na drodze (autostradowej) oświetlonej niż na takiej gdzie oświetlenia nie ma.
Nie mówiąc o kwestii skażenia środowiska "światłem" czyli tzw. light pollution.
Tak prawdę mówiąc, to jedyne co lubię, to nowe cat-eye (w różnych kolorach) plus dynamiczne światła LED'owe plus te pionowe barierki oddzielające drogi w przeciwnych kierunkach (przez co można zapuścić długie).
Ciekawi mnie czy auto którym podróżował nagrywający był wyposażony w systemu wykrywające przeszkody, ale podejrzewam że raczej ten system nie jest w stanie wykryć takie rzeczy przy takich prędkościach. Proszę mnie poprawić (wiem że są różne systemy: jak city stop od określonych prędkości do określonych prędkości czy aktywny tempomat, ale nie jestem specjalistą w systemach VW i czy mają jakiś dodatkowy "ficzer")