Temat: [Focus 2004-2008] Stukający tylny klocek hamulcowy
View Single Post
Stary 07-02-2018, 23:25   #9
ford_user
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Stukający tylny klocek hamulcowy

Cytat:
Napisał Sobolewski_R Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Od pewnego czasu mam problem ze stukającym tylnym klockiem hamulcowym, najbardziej jest to słychać podczas wolnej jazdy po nierównościach.
Czy ktoś miał podobny problem i poradził sobie z nim ?.
Miałem dokładnie to samo. Nawet z klockami dwóch różnych producentów. Poradziłem sobie dopasowując blaszki od jakichś innych klocków z innego auta. Blaszki oczywiście wstawione pomiędzy klocek a jego prowadnicę. Hamulce działają prawidłowo, klocki się nie blokują i nic nie stuka.

Najlepsze jest to, ze mimo iż byłem prawie pewien, że stukanie jest od klocków, bo lekkie zaciągnięcie hamulca ręcznego lub przyhamowanie niwelowało stukanie to mechanicy wmawiali mi, że problem tkwi w luzach sworzni wahaczy tylnego zawieszenia (bo niby twierdzili, że hamowanie powoduje dodatkowe"naprężenia" w zawieszeniu, a tylne zawieszenie w focusie kombi to pięta Ahillesowa). Wymiana wahaczy oczywiście nic nie pomogła, niepotrzebnie "odnowiłem" sobie tylne zawieszenie. Stukanie pozostało i dopiero wstawienie tych blaszek rozwiązało problem.
W hatchbackach nie ma tego problemu bo tam zwykłe bębny z tyłu.
Cytat:
Napisał Sobolewski_R Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poza tym gdy auto było na lewarku podczas energicznych ruchów kołem słychać obijanie się klocka.
Wystarczy popukać w zacisk hamulcowy, oczywiście bez zaciągniętego hamulca i już też słychać.

Stare, oryginalne klocki przed wymianą miałem tak zapieczone, że nie stukały, ale też oczywiście nie hamowały jak powinny. Też nie miały żadnych blaszek, dziwne że producent ich nie przewidział. W innych samochodach są często stosowane.

Ostatnio edytowane przez ford_user ; 07-02-2018 o 23:31
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem