Temat: [Focus 2004-2008] Wyrzuca płyn chłodniczy
View Single Post
Stary 08-02-2018, 23:44   #1
Marcin125p
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 Ti-VCT 105
Rocznik: 2018
Domyślnie Wyrzuca płyn chłodniczy

Bry!
Mój Focus '06 1.8TDCI podczas szybkiej jazdy autostradą (140-160km/h) wyrzuca płyn chłodniczy zaworem bezpieczeństwa, tak 1,5 do 2 litrów w ciągu kilkunastu minut takiej jazdy. Nie widać żadnych wycieków z węży czy chłodnicy, jest mokro na nadkolu pod zbiorniczkiem. Jak jeździ się po mieście, to wszystko jest w porządku i płyn nie ubywa. Po pierwszym razie została wyeliminowana głowica - test CO2 nie wykazał obecności. Wymieniono pompę wody. Jako że auto generalnie jeździ po mieście to przez dłuższy czas było OK. Niedawno jechałem autostradą i problem powrócił. Nie widać żadnych symptomów nieszczelności głowicy/uszczelki - nie ma masła pod korkiem, czy na bagnecie, płyn jest czysty, podczas pracy silnika na obrotach rzędu 3,5-4tys. i otwartym korku przez kilka minut płyn normalnie pracuje w zbiorniczku - szybko płynie, a jego poziom delikatnie opada z wzrostem i podnosi się ze spadkiem obrotów. Wymieniony jest korek na nowy oryginalny, termostat (mimo ze temperatura stoi na 90*), chłodnica i nagrzewnica ciepłe po rozgrzaniu. Czego jeszcze nie sprawdziłem?