Temat: [Focus 2011-2014] Akumulator rozładowuje się
View Single Post
Stary 11-02-2018, 18:02   #79
dzwiedziu
ford::professional

Imię: Adrian
Model: kuga mk3
Silnik: 2.0 ecoblue
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Coś rozładowuje akumulator.

Temat opanowany - samochód działa.
Nie dało mi to spokoju i po oględzinach schematu podejrzenie padło na przekaźnik r16 uszkodzony lub złącze C6 BSM.

Dla potomnych:
- skutkiem było zalane złącze C6 BSM co widać na foto, wyciągnięte na żywca złącze dało efekt iż DRL "zgasły" nie do końca bo lekko "iskrzyły"
- pierwszym objawem zalanej wtyczki jest nie działająca lub czasami działająca pompka spryskiwaczy
- stąd komunikat o włączonym cały czas przekaźniku R16 czyli "B10E7 - przekaźnik włączenia zapłonu - obwód zwarty do akumulatora" - tak jakby był załączony ale nie był bo zwarcie nastąpiło już za nim
- pin C6-9 to plus za przekaźnikiem który był zwarty z pinem 8 którego na schemacie już nie widzę a w samochodzie jest pin jak i przewód we wtyczce (widać na foto).
- wtyczka rozebrana w mak i wyczyszczona, komputer rozebrany i wyczyszczone złącze - tu na szczęście woda była tylko od zewnętrznej strony a środek komputera suchy
- złożone, odpalone, po testach i krótkiej trasie DTC czyste.

Przyczyną jak zwykle w focusie jest woda. Przetrzepałem wszystko od góry i jest sucho, brak śladów wody a z wtyczki jak trzepłem nią o plastik to ewidentnie ślady wody były.
Ale kilka miesięcy temu jak podmieniałem BSI w związku z dołożeniem fabrycznego alarmu ta wtyczka jak i złącze było zapocone, widać już było lekkie okopcenie dokładnie na tych samych pinach.
Poukładałem przewody w taki sposób że po nich już woda nie powinna spływać do komputera i mam zamiar nałożyć taki "daszek" nad, jak by znowu woda się pojawiła to poleci na dywanik.
Może ma ktoś pomysł jak tam się dostała woda? Moje podejrzenie że dwa razy (tydzień temu i dwa) jak auto było myte profesjonalnym karcherem to zalałem kanały, te pod maską z kratkami i tamtędy jakoś wleciała.

Pytanie do kogoś kto posiada bardziej aktualny schemat lub dojście do etisa za co odpowiada pin 8 złącza C6 (na foto czerwony z żółtym paskiem, zaznaczony przewód) - prosił bym o odpowiedź, mile widziany kawałek schematu.

W moim roczniku, skrzynki bezpieczników w komorze silnika jak i bagażniku, pomimo iż jest to przedlift to odpowiadają opisowi z polifta.

O ile mi wiadomo to nie pierwszy taki przypadek i pewno nie ostatni !!!
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20180211_100453.jpg (93.3 KB, 758 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180211_103456.jpg (85.9 KB, 643 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez dzwiedziu ; 11-02-2018 o 20:36
dzwiedziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem