View Single Post
Stary 12-02-2018, 12:38   #36
ilb
ford::average

Model: Mondeo MkIV
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Który olej "ze stajni" Motul będzie lepszy

W innym temacie wspominalem o Motulu, dodam tutaj jeszcze dlaczego go kupuje.

Kiedys mialem Toyote. Wlewalem do niej Mobil1. Oczywiscie zarla olej. Zmienilem na Motul i raz, ze zauwazalnie kulturalniej pracowala, to jeszcze zuzycie oleju spadlo na tyle, ze nie musialem juz oleju dokupowac miedzy zmianami (patrzac na Mobil, to dolewalem wiecej o 1 litr, bo szlo cale dodatkowe opakowanie na te 15 tys km + to, co zostalo w duzym baniaku).

Pozniej jak mialem BMW, to po wlaniu Motula przede wszystkich uciszyly sie zawory po odpaleniu. Niestety M52 lubily sobie pograc. Na Castrolu bylo to slyszalne dosc dlugi czas po zimnym starcie. Na Motulu praktycznie w ogole. W kulturze pracy nie bylo duzej roznicy z prostej przyczyny - to bylo benzynowe R6 i dobrze wyciszona kabina.

Do Forda leje Motula, bo mam dobre z nim doswiadczenia. Jak kupilem byl wlany Ford Formula. Po zmianie nie zauwazylem roznicy w kulturze pracy. Oleju nie dolewam, na bagnecie srodek sie trzyma pomiedzy wymianami. Nie wiem jak bylo na poprzednim, bo wymienilem po zakupie. Zmieniam co 20 tys. zgodnie z komputerem, wiec wole zalac Motul z ktorym mam dobre doswiadczenia. Kwestia wyboru. Jezdze prawie prawie 4 lata (~85 tys km), samochod ma 226 tys. km i jest wszystko ok. Jednoczesnie nie neguje zalewania czegos innego, tanszego.
ilb jest offline   Odpowiedź z Cytatem