View Single Post
Stary 13-02-2018, 11:45   #1
buk07
ford::advanced

Imię: Michał
Model: S-Max Trend
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
Domyślnie Nie zapala od razu po każdym tankowaniu - jaka może być przyczyna?

Od kilku miesięcy mam ten problem. Już o tym pisałem w swoim wątku w dziale Moje auto, ale przyszedł czas na znalezienie rozwiązania.
Zaczęło się dość nieoczekiwanie. Zatankowałem NoPb95 do pełna, próbowałem odpalić i nic. Rozrusznik kręci, silnik nie gada. Musiałem przepchnąć auto na miejsce postojowe, zapłaciłem za paliwko i zacząłem sprawdzać - chociaż nie bardzo wiedziałem czego szukać. Po kilku próbach auto w końcu odpaliło i paliło już od strzała - aż do kolejnego tankowania. Po kolejnym tankowaniu znowu ta sama historia. Ale teraz już znałem obejście. Kręciłem go z 10 razy, aż zaskoczył. I tak mam po każdym tankowaniu. Nieważne gdzie tankuję, nieważne ile. Zawsze trzeba pokręcić kilka, kilkanaście razy bezpośrednio po zatankowaniu. A potem już pali od razu.
Byłem w jednym warsztacie z tym problemem (jest o tym w moim wątku). Nic nie znaleźli niepokojącego. Pompa paliwa (Sender and pump assy) wyglądała na sprawną i czystą. Żadnego syfu w zbiorniku nie było.
Przeczytałem pół internetu i jedyne co wydaje mi się sensowne, to wymiana całego zestawu z pompą paliwa w zbiorniku. W moim aucie to będzie taka część: FINIS 1781654, AG9N-9H307-Ax (x - dowolna litera, w moim aucie chyba E).

Pytania do Was:
1. Czy ktoś zmierzył się z podobnym problemem i znalazł rozwiązanie, które nie wymagało wymiany pompy paliwa w zbiorniku (nie jest to tanie)?
2. Czy macie jakiś pomysł na znalezienie uszkodzonego elementu? Problem występuje tylko bezpośrednio po zatankowaniu, a wtedy trudno mieć przy sobie warsztat i narzędzia diagnostyczne. Żadnych błędów z tym związanych nie ma i nie było.
buk07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem