Cytat:
|
Ograniczenia samego isofixa jako systemu, więcej kg po prostu nie wytrzyma, zaczepy mogą puścić.
Generalnie z tego co kojarzę to nawet sam isofix nie jest jakoś szczególnie bezpieczniejszy niż prawidłowe zapięcie fotelika pasami, po prostu jest łatwiejszy.
Raz w życiu bylem zmuszony przewieść córke na pożyczonym foteliku przodem do kierunku, i wielokrotnie widziałem to u innych, gdzie takie foteliki nawet na isofixie latały po całej kanapie. W przypadku RWF, fotelik jest przypięty isofixem (albo pasami), opiera sie na nodze, i do tego są takie kotwy zapinane pod płozy przedniego fotela z własnym naciągiem, także jak ja chce ruszyć fotelik w aucie to bujam całą furą, a nie fotelikiem. To mnie ostatecznie przekonało kiedy przymierzałem w sklepie foteliki.
Od tej pory głoszę słowo o RWF gdzie tylko się da, a komentarze "przecież dostanie choroby lokomocyjnej", albo "nic nie zobaczy i bedzie sie nudzić" już słyszałem nawet od policjantów..
|
mam isofixowy fotelik, ale jest to dodatkowa opcja dla wygody, mozna przypinac samym pasem, bo wlasnie dziecko jest zapinane pasem z auta, i jest do 36 kg, dlatego z ciekawosci pytam o te obostrzenia na isofixie.
Troche mnie zaraziliscie tym tematem rwf. maly jezdzi jeszcze tylem, ale córa juz przodem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co do "latania" fotelika, to mam fotelik obrotowy (mozna przodem, tylem no i obraca sie do drzwi, zeby latwiej male dziecko bylo wkladac) to mocowany jest isofixem, noga do podlogi i "kotwica" top-tether. sztywno to siedzi w aucie. ale szybko zaczyna brakowac miejsca na nogi, zeby dziecko caly czas tylem jezdzilo.
kurde, daliscie do myslenia...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mieścicie sie z przodu, majac z tylu dwa foteliki RWF dla dzieci takich od 4 lat?