Cytat:
To czy kolega kupił auto czy też tylko użytkuje nie ma nic do rzeczy.
Ma takie samo prawo do wypowiedzi, jak inni.
Pewnie rzeczy są w Fordzie rozwiązane po prostu do bani i tyle, auto pod względem ergonomii odstaje od pozostałych aut w segmencie. Pewnie po prostu i zwyczajnie dlatego, że już się zestarzało, a wszystkie pozostałe auta po prostu są nowsze.
Wiele rzeczy i koledze się pewnie podoba (tak jak i mnie), tylko trudno mieć pretensje o krytykę w wątku krytycznym.
Niektórych rzeczy to chyba w Fordzie sami nie rozumieją, dlaczego jest tak jak jest:
- zamienione miejscami sterowniki na kierownicy - te najczęściej stosowane są pod kierą, te najrzadziej stosowane - na kierownicy. A tak z ciekawości - polecam spojrzeć sobie na kierę w nowej Fieście - spojrzałem i byłem zdziwiony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można lepiej? Można.
- sterowanie układem klimatyzacji - no wszystko można guziczkami ustawić (wersja Titanium) za wyjątkiem tej jednej najważniejszej rzeczy zimą - nadmuchu na nogi. Tu trzeba wejść w wyświetlacz i grzebać, wszytko inne realizuje się mikrymi przyciskami
- co ciekawe, regulacja ręczna prędkości wentylatora powoduje, jak trzeba - wyjście z tryby Auto. Kto zgadnie co się dzieje, gdy potem wracam przyciskiem do Auto? No moi drodzy - wyłącza się układ A/C. To się kiedyś nazywało Fuzzy Logic w firmie Sony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - tego nikt nie jest w stanie ogarnąć dlaczego tak się dzieje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Pozdrawiam
|
No przecież jak bym to z własnej krwawicy kupił, to bym chyba im podpalił tą siedzibę. A tak tylko sobie narzekam, jak mam za darmo
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do przycisków na kierownicy, może to i dobrze, że nie ma tempomatu u góry, bo te przyciski na dole to przynajmniej jakościowo są ok, bo te na górze to jak w jakiejś chińskiej podróbie pilota do pegasusa - nie jesteś w stanie wyczuć w którym miejscu przycisku i z jaką siłą go wcisnąć, a wciśnięcie sąsiadującej strzałki zamiast docelowej zdarza się nawet po wielu tygodniach. Totalna patologia. Nie ma czegoś takiego w żadnej Skodzie, Dacii, po prostu nigdy nigdzie nie widziałem takiego kiczu.
Co do włączającego się A/C w trybie auto, to generalnie producenci preferują raczej jeździć z włączonym A/C permanentnie, o każdej porze roku i w każdej temperaturze, gdyż:
- szyby nie parują (osuszacz)
- utrzymujemy odpowiednią wilgotność powietrza
- sprężarka jest ciągle smarowana i nie "skostnieje" oraz nie skoroduje
- olej w czynniku smarujący sprężarkę nie zacznie się "ścinać"
- układ jest chroniony przed złapaniem grzyba
Jedyną wadą używania A/C 24/7/365 jest kilka KM mniej.
A to, że nie ma przycisków kierunku nawiewu, to faktycznie żałosne, żeby podstawowej funkcji trzeba było szukać w menu. Za to jest na kierownicy genialny, mega niezbędny przycisk "i", który wyświetla menu ustawień, które już niestety nie może być sterowane z kierownicy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie da się oprzeć wrażeniu, że rozwiązania w mk5 planował po prostu jakiś typowy, amerykański tępak