Cytat:
Moim zdaniem wrzucanie calego tekstu definicji jakie mamy linie i kiedy wystepują nie ma sensu. Nie sadzę ze ktokolwiek to przeczytał całe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To samo o wyprzedzaniu itp.
|
Chciałem skrócić tekst do minimum, ale łatwo wtedy coś pominąć. Jeżeli chodzi o wyprzedzanie jest to rozległy temat, co w praktyce zajmowało dużo godzin teorii (godzina teorii= 45 min).
Cytat:
Na wykładach na takie pytanie też odpowiadasz definicjami? Pewnie nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Najpierw rzucałem definicje na ławę (np. skrzyżowanie- to jedno z bardzo rozbudowanych definicji), następnie pytałem co z tego kursant zrozumiał, trochę go poprawiłem/tłumaczyłem (co to znaczy- na jednym poziomie) i po sznureczku definicje rozwijaliśmy o następną powiązaną definicje (o drogę, drogę twardą i drogę gruntową) itd. na koniec kilka przykładów na rzutniku i na następnym zajęciu krótkie rozeznanie co zapamiętał z poprzednich zajęć teoretycznych.
Tutaj jest nieco inaczej większość robię na raz (np. wyprzedzanie i linie w dwóch postach),jeżeli nie ma pytań sprawdzam jakie wnioski kto wyciągnął (patrz ostatnie zadanie). Na razie idzie słabo, może to wina- patrz początek postu. Może trochę obrazków coś zmieni?
Cytat:
Wjeżdżamy na rondo, (oj przepraszam nie ma czegoś takiego, jest skrzyżowanie z wyspą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) i "skręcamy" w lewo czyli objeżdżamy do np. 3 wyjazdu, sygnalizujemy lewym kierunkowskazem skręt w lewo czy nie? Oczywiście zjeżdżając włączamy prawy kierunek, to wiadome.
Jak się nie myle niema nic w przepisach o takiej sygnalizacji, aczkolwiek uważam że jest takie sygnalizowanie potrzebne.
Znajomy instruktor kiedyś mi mówił że własnie jak sie przecina os wyspy to trzeba włączyć lewy kierunkowskaz.
Wiec jak to jest?
|
O skrzyżowaniu z wyspami też było
https://forum.fordclubpolska.org/sho...6&postcount=78
Rondo to skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
Art. 22. ust. 5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować
zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
K.D. milczy w tej sprawie, są za to wyroki sądów. Sąd Administracyjny w Gliwicach uznał, że na rondzie z jednym pasem ruchu nie dochodzi do zmiany kierunku jazdy w lewo, a że niema możliwości zmiany pasa ruchu- stwierdził też że kierujący [b]nie może sygnalizować zmiany kierunku ruchu lewym kierunkowskazem i można tu dyskutować, że niejako sąd stwierdził, że może dochodzić do nadużycia lewego kierunkowskazu. Co innego na rondzie z przynajmniej dwoma pasami, cyt. "Nie dotyczy to sytuacji, gdy wjazd na takie skrzyżowanie jest połączony ze zmianą pasa ruchu (np. w przypadku konieczności ominięcia przeszkody, czy też zmiany pasa na samym skrzyżowaniu, jeśli posiada ono co najmniej dwa pasy ruchu)."
(artykuł z dnia 09.12.2016 z przytoczonym wyrokiem Sądu Administracyjnego w Gliwicach):
https://bezprawnik.pl/rondo-kierunkowskaz-w-lewo/
Takich artykułów jest mnóstwo. Należy brać pod uwagę, żeby artykuł był najświeższy i jednocześnie zawierał treść wyroku sądu jak najwyższego (np. Naczelny Sąd Administracyjny; Sąd Najwyższy;Trybunał Konstytucyjny).