Temat: [C-MAX 2015- ] Nie widzi kluczyków
View Single Post
Stary 16-02-2018, 22:47   #16
meriam3
ford::average

Imię: marian
Model: c-max II
Silnik: 2.0 TDCI 140kM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Nie widzi kluczyków

Panowie -macie rację i nie
Już od pewnego czasu zaobserwowałem na forach i z mojej autopsji ,że Ford poszedł na duże skróty i jak znaczna większość producentow zaczoł minimalizowac koszta do przesady . połączenia robi tak dopasowane że czasami troszkę wilgoci z otoczenia potrafi zdziałac cuda a połączenia częsci elektryczno siłowych robione na styk w takich warunkach wprawiają o zawrót głowy
PUNKT 1 zaoserwowałem w moim fordzie ,że wspomaganie kierownicy czasami zaskakuje po czasie ( koledzy pisali różne żeczy ze akumulator itp ) a wystarczało wypiąć kostki łączeniowe na maglownicy i przekonserwować sprejami i od tej pory wsystko jest ok .
PUNKT 2 W moim fordzie czasami zacinał się zamek klapy bagażnika ( i też koledzy pisali że przycisk pod tablica i może inne cuda ) - poszedłem tym tropem ale za każdym razem gdzieś niewiadomo kiedy nie otworzył i co rozebrałem tylną klapę i na jednym pinie styku w kostce w połaczeniu silnika klapy widzę czerń - wyczyściłem spreyem i do tej pory ( juz ponad 8 mies spokój )
PUNKT 3 jak kupiłem autko to po miesiącu alarmy rozładowana bateria - mówię spoko mam drugi kluczyk to podejdę i bedzie git .
Kur.a ten sam alarm . Mówię tak inteligentny człowiek podejdzie normalnie i - kupiłem dwakomplety bateri i wymieniłem w dwóch pilotach i co ,po podejściu do auta i wlączeniu zapłonu alarm rozładowana bateria. próbowałem różnych kombinacji przez forscana i z wyłączeniem aku i z wkładaniem kluczyka do kierownicy i po jakimś czasie zaskoczyło i alarmów już nie mam . Zaznaczam że po tym alarmie autko odpalałem i jeżdziłem normalnie ale komunikat zawsze się pojawiał .
PUNKT 4 Godzine temu zamknołem autko i po godzinie otwieram - normalka ,ja do zapłonu a tu komunikat nie wykryto immopilaizera i du._a, nie mogę odpalić , różne kombinacje stosowałem ,zamykałem z pilota i otwierałem i tak i siak i nic i dopiero jak sie wkur.__.m i poszedłem do domu po laptopa i przyszedłem , otwieram normalnie z palca i wsiadam i tak dla picu wciskam zapłon a tu piknie autko chodzi . jeszcze po dwóch tygodniach zrobił mi ten sam numer i do tej pory chodzi w miarę ładnie .
Mojak konkluzja Panowie jesttaka ,że fordy mają słabe styki w niektórych newralgicznych miejscach - wszystko wyglada OK a jes tnie tak
W moim 2 przypadku odkryliśmy z kolegą że wystarczyło trzymając jedną ręką przycisk nad tablicą rejestracyjną wciśnięty a drugą udeżając pięściąw okolicy zamka klapy nagle otwierał - czyli wtrząs powodował że styk w pewnym momencie złapał . otworzyliśmy razem ten zamek i okazało sie ,że połączenie samego silnika jest takiej kiepskiej jakości ,że czasami mocniejsze trzaśnięcie klapą powodowało że nie było dobrego kontaktu między autem a silnikiem .
Od większość kłopotów z naszymi autkami a serwisy albo wiedzą albo niewiedzą i w ciemno wymieniają moduły sterowniki elementy - może trafią .

Ostatnio edytowane przez meriam3 ; 16-02-2018 o 22:53
meriam3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem