View Single Post
Stary 17-02-2018, 14:49   #6
MarcinFordMK4

Domyślnie Błąd P0016

Witajcie,
jestem tutaj nowy bo zakupiłem Mondeo MK4 z 2.0 benzyną EcoBoost 203KM z power shiftem.
Samochód do tej pory był serwisowany w autoryzowanym serwisie Forda mam na to papiery, potwierdzałem je w serwisie, w którym był serwisowany, przeglądy były robione w terminie, ma przebieg 120 tysięcy kilometrów.

Niestety po zakupie i przejechaniu około 2 tysięcy km pojawił się checkengine - zdiagnozowałem usterkę i pojawia się błąd P0016, czyli korelacja pomiędzy położeniem wału korbowego a położeniem wałka rozrządu (1 rząd cylindrów).
Po skasowaniu błędu pojawia się on na nowo po przejechaniu bardzo krótkiego dystansu (ok 10 kilometrów).

Przy odpaleniu silnika następuje chwilowe 'zaturkotanie", silnik na wolnych obrotach trochę nierówno pracuje, ale podczas jazdy jest wszystko w porządku nie ma żadnego szarpania, nierównej pracy czy jakichkolwiek odgłosów silnika.

ROZWIĄZANIE: Usterka została usunięta poprzez wymianę czujnika położenia wałka rozrządu. Problem nie powrócił.

Ostatnio edytowane przez MarcinFordMK4 ; 30-04-2018 o 22:55 Powód: Dopisek do wiadomości o usunięciu usterki.
  Odpowiedź z Cytatem