Odp: Jak prawidłowo wymienić filtr paliwa 2.2 TDCI
Mimo że temat "wiekowy" ale dla każdego przed wymianą filtra paliwa w silnikach 2,2 TDCI jest ciągle aktualny. Osobiście przed wymianą zrobiłem "patent" uniemożliwiający zapowietrzeniu układu paliwowego. Tu skorzystałem z wcześniej umytego i osuszonego słoika. Następnie w pokrywce nawierciłem dwa otwory, w które włożyłem przeźroczyste wężyki uszczelnione po obu stronach klejem na gorąco.
Po wymianie filtra na nowy zostawiamy w nim tylko odłączony przewód wyjściowy, w który podłączamy nasz "patent". Następnie wytwarzając podciśnienie napełniamy filtr, z którego nadwyżka paliwa dostająca się do słoika zabezpiecza układ przed cofaniem się powietrza. Podciśnienie wytwarzamy do momentu aż w rurce nie będzie pojawiać się powietrze.
Jest to na tyle skuteczne rozwiązanie, że po napełnieniu filtra nie potrzebujemy używać "plaków" ani innych zewnętrznych wspomagaczy aby normalnie uruchomić silnik. Mi przy słabych warunkach zewnętrznych (-2 st) wymiana wraz z odpowietrzeniem zajęła nie więcej niż 30 minut.
Pozdrawiam i życzę szybkich wymian bez komplikacji.
|