Cytat:
|
Witam,
Powiedzcie mi proszę jak to w końcu jest z tą nakrętką 22? Trzeba luzować nakrętkę 18? Czy od razu brać się za dużą? Bo jedni piszą luzować innu żeby nie tykać
U mnie cieknie pompa. Wymieniana ok 5 lat temu na regenerowaną. Czytam i widzę że nie ma tu nic skomplikowanego. Jedynie ta duża nakrętka mi nie daje spokoju. Dajcie znać co robić. Dzieki wielkie.
|
Pisałem o tym już wcześniej:
https://forum.fordclubpolska.org/sho...&postcount=157
Tą mała trzeba poluzować albo całkowicie odkręcić. Dopiero potem odkręcasz tą duża. Ta mała nakrętka ma połączenie ruchome z tym metalowym wężykiem. Jak zacznie Ci ciec to będziesz musiał ja wymienić - koszt coś około 55 zł.
Ja to pisze ze swojego doświadczenia, a cała zasadę wytłumaczył mi (już po robocie) kuzyn który jest mechanikiem na żwirowni, gdzie naprawia koparki, ciężkie maszyny w których występują podobne przewody ciśnieniowe.
Poluzowanie małej nakrętki sprawia że wężyk dostanie luzu, dzięki temu możesz ja odkręcić bez uszkadzania takiego uszczelnienia w tej małej nakrętce.
Jeśli zaczniesz odkręcać dużą z mała na niej, to właśnie wtedy dochodzi do uszkodzenia małej nakrętki.
Na zdjęciach małej nakrętki widać dokładnie to uszczelnienie, i taki zacisk w środku.
Ja to robiłem 3-4 lata temu, prościzna, parę godzin roboty.
Niestety u mnie musiałem wymienić tą mała nakrętkę, od ruszania zaczęło mi to połączenie ciec.