View Single Post
Stary 19-02-2018, 12:44   #1
bartek_lfc
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: C-Max
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
Domyślnie Czujnik temperatury zewnętrznej - błędne informacje

Witam. Prośba o pomoc w zdiagnozowaniu możliwej przyczyny błędnych wskazań temp. zewnętrznej. Po wejściu do samochodu temperatura wyświetla się prawidłowo, natomiast po przejechaniu kilkuset metrów gwałtownie rośnie po czym zatrzymuje się ok. 13 stopni powyżej rzeczywistej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że problem jest w samym czujniku, natomiast mam wątpliwości z dwóch względów – po pierwsze temperatura po wejściu do auta jest prawidłowa. Druga wątpliwość jest taka, że błędne wskazania (i na większą skalę) miałem w ubiegłym roku – wówczas było to związane z nieprawidłowo działającym centralnym zamkiem i po wymianie wiązki, która się przepaliła temperatura była wskazywana prawidłowo. Zanim pojawiły się nieprawidłowe wskazania temperatury miałem problem z Ford KeyFree – losowe działanie zamka od strony kierowcy (dotyczy tylko czujnika zamykania, otwierały się prawidłowo na dotyk). Po tym jak drzwi zaczęły samoistnie działać prawidłowo, czujnik zaczął wskazywać nieprawidłową temperaturę.

Uprzejma prośba o informację, jak można samemu sprawdzić, co może być przyczyną błędu i co faktycznie działa nieprawidłowo. Być może wystarczy coś zresetować lub wymienić bezpiecznik - będę wdzięczny za pomoc.
bartek_lfc jest offline   Odpowiedź z Cytatem