Temat: [Mondeo 2014- ] Wady wieku dziecięcego.
View Single Post
Stary 21-02-2018, 13:06   #4686
chrisjan
ford::average

Model: Mondeo MKV
Silnik: 1.5 EB 160KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał pike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A powiedzcie mi kochani ile może palić 1.5 benzyna. Przejeździlem co prawda dopiero 60km ale średnie spalanie to 12.1 l. Trochę dużo wydaje mi się. Patrząc na mojego starego Mk3 z silnikiem diesla 2.2 gdzie spalanie po mieście mam w granicach 6.3 l. To na tej Benzynie to jakaś masakra. Liczę że z czasem spadnie.
Mam niestety podobnie. Autem jeżdżę od paru dni, i przy naprawdę delikatnym operowaniu gazem jestem na poziomie 11,5 l (tylko miasto). W porównaniu z katalogowym zużyciem czy dotychczasowymi 7-8l/100km w MKIV 2.0 TDCi (174KM) [i to bardzo dynamicznie jeżdżonym] to spore rozczarowanie. Też liczę na to, że jednak się jakoś magicznie unormuje niżej.

A druga rzecz: strasznie szybko komputer sugeruje zmianę biegów na wyższą (mam manuala). Predkość jeszcze nie dojdzie do 90km/h a ten chciałby już jechać na 6 biegu. A ponoć benzyna lubi wysokie obroty.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chrisjan jest offline   Odpowiedź z Cytatem